fbpx Rusija najavila najveću vojnu vježbu u posljednjih 40 godina

Rusija najavila najveću vojnu vježbu u posljednjih 40 godina

Home

Rusija najavila najveću vojnu vježbu u posljednjih 40 godina

Rusija će u narednom mjesecu održati najveće vojne manevre u skoro četiri decenije, izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu ruskim novinskim agencijama u utorak, u velikoj vojnoj vježbi koja će također uključivati vojske Kine i Mongolije.


Manevri, nazvani Vostok-2018, bit će održani u centralnoj i istočnoj vojnoj oblasti Rusije i uključivat će skoro 300.000 vojnika, više od 1.000 vojnih aviona, dvije ruske mornaričke flote i sve zračne jedinice, navele su novinske agencije riječi Šojgua.

Manevri će se održati u vrijeme povišenih napetosti između Zapada i Rusije, koja je zabrinuta, kako navodi, neopravdanim gomilanjem vojnika NATO saveza na njenim zapadnim granicama.

NATO tvrdi da pojačava vojno prisustvo u istočnoj Evropi kako bi odvratio eventualnu rusku vojnu akciju nakon što je Moskva anektirala ukrajinski Krimski poluotok u 2014. i podržava proruski ustanak u istočnoj Ukrajini.

Vojne vježbe, koje će biti održane od 11. do 15. septembra, vjerovatno će izazvati i negativne reakcije Japana koji se već požalio na, kako tvrdi, rusko vojno gomilanje na dalekom istoku. Japanski premijer Shinzo Abe trebao bi prisustvovati ekonomskom forumu u Vladivostoku u istom periodu.

Šojgu je izjavio novinarima da će manevri biti najveći od sovjetske vojne vježbe Zapad-81 u 1981.

"Na neki način, manevri će ponoviti neke aspekte vježbe Zapad-81, ali će po obimu biti veći", izjavio je Šojgu novinarima tokom posjete ruskoj regiji Hakasija.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da će kineske i mongolske vojne jedinice također učestvovati u vježbama.

Upitan mogu li troškovi tako goleme vojne vježbe biti opravdani u vrijeme kada se Rusija suočava s povećanim zahtjevima građana za socijalnom zaštitom, portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da su manevri od ključnog značaja.

"Sposobnost zemlje da se brani u trenutnoj međunarodnoj situaciji, koja je često prijeteća i neprijateljska prema našoj zemlji, znači da su manevri ispravni i opravdani", izjavio je Peskov novinarima.

Portparol NATO-a Dylan White izjavio je da je Rusija obavijestila alijansu o planiranim vježbama još u maju, i da NATO planira da ih nadzire. Rusija je pozvala vojne atašee iz članica NATO-a koji imaju sjedište u Moskvi da nadziru manevre, što saveznici razmatraju, saopćio je White.

"Sve zemlje imaju pravo da uvježbavaju svoje oružane snage, ali je od ključnog značaja da se to radi na transparentan i predvidiv način. Vostok pokazuje da se Rusija usmjerila na sukob velikih razmjera", izjavio je White, prenosi Reuters.

Topic
Objavio: Tue, 28/08/2018 - 14:10

Povezane vijesti

Back to top