Rusija odbacila nagađanja da će Putin objaviti rat 9. maja

.

Kremlj je u srijedu odbacio nagađanja da je ruski predsjednik Vladimir Putin planirao objaviti rat Ukrajini i opću mobilizaciju 9. svibnja, na dan kada Rusija slavi pobjedu Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu.

Putin je ruske akcije u Ukrajini dosad nazivao “specijalnom vojnom operacijom”, a ne ratom. No, zapadni političari i promatrači nagađali su da bi idući ponedjeljak mogao proglasiti nešto važno, ili rat ili pobjedu, piše HINA.

Upitan o tome hoće li Putin proglasiti rat Ukrajini 9. svibnja, glasnogovornik Kremlja Dmitrj Peskov je rekao: “Nema šanse. To je glupost”.

Dodao je da ljudi ne bi trebali vjerovati niti nagađanjima da će objaviti opću mobilizaciju. “To nije istina. To je glupost”.

Dan pobjede 9. svibnja jedan je od najvećih praznika u Rusiji, kada se nacija prisjeća strašnih sovjetskih žrtava u pobjedi nad nacistima tijekom onoga što naziva Veliki domovinski rat.

Oko 27 milijuna sovjetskih građana poginulo je u ratu od 1941. do 1945. koji je razorio Sovjetski Savez i ostavio ožalošćenu gotovo svaku sovjetsku obitelj.