Rusija potvrdila: Primjenjivat ćemo Sporazum o otvorenom nebu

Putin

Rusija je potvrdila svoju namjeru da primjeni Sporazum o otvorenom nebu, o čijoj će se sudbini odlučivati na konferenciji NATO zemalja članica. Saopćeno je ovo iz ruske misije pri NATO nakon vanrednog sastanka Sjevernoatlantskog vijeća.

Vanredni sastanak NATO je sazvan zbog unilateralnih najava SAD da će se povući iz Sporazuma. Ruska strana je potvrdila svoju namjeru da nastavi primjenjivati njegove odredbe.

-  Izražavamo našu spremnost za dalji dijalog, koji bi se vodio na osnovama međusobnog poštovanja, a ne jezikom ultimatuma, u intersu evropske i međunarodne sigurnosti - saopćeno je iz ruske misije pri NATO-u, agenciji Tas.

Istovremeno, evropske članice NATO prenijele su SAD svoju zabrinutost zbog planova Vašingtona da se povuče iz Sporazuma 35 zemalja, javio je Reuters pozivajući se na zvanične neimenovane izvore NATO.

- Određeni broj saveznika zabrinut je zbog mogućnosti da SAD napuste sporazum - rekao je izvor Reutersa.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) saopćila je u četvrtak da se SAD povlače iz Sporazuma o otvorenom nebu kojim se državama potpisnicama dozvoljava da obavljaju nenaoružane posmatračke letove iznad teritorija drugih država potpisnica.

Sporazumi je potpisan prije 18 godina u cilju unapređenja povjerenja i sprečavanja sukoba među državama.  Kako je prenio AP, Vašington se povlači iz Sporazuma jer Rusija krši pakt.