Rusija: Sirijska protuzračna odbrana oborila 71 raketu

Viši ruski vojni zvaničnik kazao je da je sirijska protuzračna odbrana presrela najmanje 71 raketu koju su ispalile snage SAD-a, Velike Britanije i Francuske.

Na konferenciji za Medije u Moskvi, general potpukovnik Sergej Rudskoj je kazao da je najmanje 103 raketa, uključujući Tomahawk, ispaljeno na nekoliko ciljeva u Siriji.

"Rusija je unaprijedila sirijski protuzračni sistem posljednjih šest mjeseci", kazao je Rudskoj.

On je također potvrdio da je najmanje jedan američki ratni brod i bombarder B-1 bio uključen u operaciji, te da su djelovali i britanski Tornado lovci.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska noćas su izvele zračne udare na Siriju, u kojima je pogođena i zračna baza zapadno od Damaska, u blizini granice sa Libanom.

Napad je uslijedio nakon navodnog napada hemijskim oružjem na Doumu, bivše uporište pobunjenika u regiji Istočna Ghouta nadomak Damaska.

Pentagon je u saopćenju naveo da je najmanje 58 raketa pogodilo sirijsku Shayrat bazu. Reuters je citirao američkog zvaničnika koji je kazao da su u napadu korištene rakete Tomahawk.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je saopćilo da su borbeni avioni tipa Tornado ispalili rakete Storm Shadow.

Napadnuti ciljevi

Francuska je objavila videosnimak koji prikazuje borbene avione tipa Rafale kako izvode napade.

SAD, Francuska i Velika Britanija tokom noći su gađale "glavni istraživački centar" i "dva centra za proizvodnju tajnog hemijskog programa" sirijskih vlasti, izjavila je francuska ministrica odbrane Florence Parly.

Američki general Joe Dunford izjavio je da su gađane tri lokacije povezane s proizvodnjom hemijskog oružja i dodao da se jedna nalazi kod Damaska a druge dvije u Homsu.

Sirijske snage upotrijebile su sisteme zračne odbrane proizvedene u Sovjetskom Savezu S-125, S-200, "Buk" i "Kvadrat", saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Ovi sistemi protuzračne odbrane proizvedeni su u SSSR-u prije više od 30 godina", navodi se u saopćenju, prenosi Tass.

Rusija nije koristila svoje sisteme protuzračne odbrane u Siriji kako bi suzbila raketne udare, saopćilo je ranije Ministarstvo odbrane Rusije.