Rusija: Turski vojnici u Siriji poginuli su zbog manjka informacija

sirija
SIRIJSKE vladine snage pucale su noću na ponedjeljak po turskim vojnicima u sjeverozapadnoj regiji Idlib jer Rusija nije bila obaviještena o turskim pokretima, objavilo je ministarstvo obrane u Moskvi pošto je Ankara zaprijetila odmazdom.

 

"Turski vojnici mijenjali su lokacije tijekom noći u deeskalacijskoj zoni u Idlibu, a da o tome nisu obavijestili rusku stranu", objavilo je rusko ministarstvo obrane, a prenijela agencija Tass.

"Zatekli su se pod paljbom"

Turski vojnici "zatekli su se pod paljbom vojnika sirijske vlade koji su ciljali teroriste u području zapadno od Saraqiba", navodi Rusija u izvješću.

Idlib je posljednje uporište pobunjenika u Siriji, a Erdogan optužuje Rusiju da krši sporazum o smanjenju borbi u regiji, što je Moskva opovrgnula u petak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turski predsjednik najavio je u ponedjeljak odmazdu za napad na turske snage u Idlibu, sjeverozapadnoj regiji u Siriji, nakon vijesti da su četiri turska vojnika ubijena, a devet ranjeno u napadu sirijske vojske.

„Odgovorili smo na ove napade i nastavit ćemo to činiti, bilo našom artiljerijom ili minobacačima. Odlučni smo nastaviti operacije zbog sigurnosti naše zemlje, ljudi i naše braće u Idlibu“, rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu.

„Oni koji sumnjaju u našu odlučnost uskoro će se uvjeriti da su pogriješili“, dodao je Erdogan.

Vojska sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, potpomognuta ruskim zračnim snagama, nedavno je znatno napredovala u Idlibu, području u koje su pobjegli milijuni izbjeglica od početka gotovo devet godina dugog rata u Siriji. Zauzela je desetke gradova, uključujući važan grad Marat al-Numan, jedno od posljednjih velikih pobunjeničkih uporišta u Siriji.