Rusija zaustavila isporuku gasa Italiji

gas
Iz Gazproma su saopćili da protok gasa kroz Austriju trenutno nije moguć.

 

Italijanska energetska kompanija ENI saopćila je da je dotok gasa iz ruske energetske kompanije Gazprom od danas zaustavljen.

- . Naveo je da protok gasa kroz Austriju nije moguć. Stoga će rusko snabdijevanje ENI-ja preko ulazne tačke u Tarvisiu danas biti 0 - navodi se u saopćenju.

U razgovoru za italijansku agenciju ANSA na tu temu, neimenovani zvaničnik ENI-ja je kazao da od danas Gazprom ne može da obezbijedi protok gasa ENI-ju, i naveo je da Austrija snabdijeva gas preko Slovačke. Dodao je da su u kontaktu sa Gazpromom kako bi obnovili protok gasa.

Italijanski mediji javljaju da je protok gasa iz Rusije u Italiju trenutno manji od deset posto u odnosu na ukupno snabdijevanje gasom te da prekid na prenosnoj tački u Tarvisu neće izazvati veću promjenu situacije.

Nakon ruskog rata protiv Ukrajine, Italija je nastojala da diverzifikuje svoje snabdijevanje gasom. Italija je povećala kupovinu gasa sa zemljama kao što su Alžir i Angola, a smanjila je zavisnost od ruskog gasa sa 40 na 25 posto od jula.