Ruska avijacija dejstvuje po koloni Wagnera, helikopteri uništili naftno skladište u Voronježu (VIDEO)

rat
Oružana pobuna koju su pokrenuli plaćenici Wagnera eskalira. Borbe se vode u regiji Voronjež, a u istoimenom gradu helikopteri ruske vojske uništili su skladište nafte.

 

Guverner regije Voronjež Aleksander Gusev je kazao kako "u sklopu protuterorističke operacije, oružane snage Ruske Federacije provode potrebne operativne borbene mjere na području regije Voronjež".

Gusev nije precizirao protiv koga se vojska bori u Voronježu. Međutim, jasno je da su pobunjeni Wagnerovi borci zauzeli pojedine vojne objekte u toj regiji.

Grad Voronjež se nalazi oko 470 kilometara od ruske prijestolnice Moskve, odnosno otprilike na pola puta do Moskve iz Rostova na Donu, gdje je Wagner već zauzeo vojne objekte.

Gusev je također kazao da hitne službe pokušavaju ugasiti rezervoar goriva u skladištu nafte. Više od 100 vatrogasaca i 30 vatrogasnih vozila je na mjestu događaja.

Na društvenim mrežama pojavila se snimak eksplozije na autoputu kod Voronježa. Gašđana je Wagnerova kolona vozila, a pogođen je kamion. Nije poznato da li je kamion pripadao koloni ili je riječ o civilnom vozilu.

Podsjećamo, u ranim jutarnjim satima grupa plaćenika Wagner pod vodstvom Prigožina je počela oružanu pobunu zauzimajući grad Rostov na Donu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je najavio žestoku odmazdu protiv svih koji su se odlučili na vojnu pobunu. S druge strane Wagnerovci su najavili da će Rusija uskoro imati novog predsjednika.

Foto: Screenshot/Twitter

 

VIDEO

VIDEO