Ruski državljani i danas dolaze na GP Maljevac, izlaz iz BiH povremeno zatvoren

.
Na bh. graničnim prijelazima se u posljednje vrijeme bilježi sve veći priliv ruskih državljana koji u bijegu od agresije traže utočište. Tako se i danas bilježi dolazak ruskih državljana na Granični prijelaz Maljevac.

 

Ruski državljani u jeku ruske agresije na Ukrajinu koriste benefite bezviznog režima između Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine. Porodice, žene, djeca i muškarci, koji bježe od mobilizacije i rata, letovima iz Moskve odlaze do Istanbula, a zatim iz Istanbula često biraju Sarajevo.

Po dolasku u Sarajevu, kao razlog navode turizam, no to zapravo nije istina. Oni odmah traže prijevoz i upućuju se prema sjeveru BiH odnosno graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske.

Prema posljednjim zvaničnim informacijama Ministarstva sigurnosti BiH, u našoj zemlji se trenutno nalazi grupa od 50-tak državljana Rusije, uglavnom sa područja Čečenije. Ove osobe su na legalan način ušle u našu državu na osnovu bezviznog režima i mogu boraviti do 30 dana.

Na graničnom prijelazu Maljevac i danas pristižu ruski državljani, a granica se na izlazu iz BiH povremeno zatvara. Razlog povremenog zatvaranja graničnog prijelaza je kontrolisanje Rusa dok ne pređu na teritorij Hrvatske.

Ministarstvo sigurnosti BiH u svom saopćenju je jučer naglasilo da će zatražiti od nadležnih sigurnosnih agencija i detaljnu analizu trenutne situacije, nakon čega će sačiniti prijedlog mjera s ciljem očuvanja sigurnosne situacije u našoj zemlji.