Ruski lovac presreo američki špijunski avion

Ruski borbeni lovac presreo je u utorak ujutro američki špijunski zrakoplov iznad Baltičkog mora u međunarodnom zračnom prostoru, javio je Fox News.

Dvojica američkih vojnih dužnosnika izjavili su za tu televiziju da je ruski zrakoplov Su-27 izveo "sigurno, ali neprofesionalno" presretanje izviđačkog zrakoplova P-8 američke mornarice, prilikom njegove misije u međunarodnom zračnom prostoru iznad Baltika, prenosi Tanjug.

Ruski zrakoplov se primaknuo američkom na svega šest metara, ali piloti su kazali da se nisu osjećali ugroženo ili nesigurno.

Najnoviji u nizu incidenata

Kako se navodi, to je najnoviji u nizu takvih zračnih incidenata između američkih i ruskih vojnih zrakoplova.

Posljednji je bio u siječnju, kada je ruski lovac proletio pored špijunskog zrakoplova američke mornarice EP-3 iznad Crnog mora i tada došao na metar i pol od američkog te zamalo izazvao sudar.

Američki i ruski vojni zrakoplovi redovito lete jedni blizu drugih iznad Baltičkog i Crnog mora, ali na profesionalan način, priopćio je Pentagon.

Međutim, moguće je da novi zračni incident ima veze s rastućim tenzijama između Rusije i SAD-a u Siriji, navodi Fox News.