Ruski pilot čiji je avion oboren prije tri decenije u Afganistanu pronađen živ

Ruski pilot pronađen je u Afganistanu tri decenije nakon što je nestao, a grupa vojnih veterana tvrdi da sada želi da se vrati kući.

Ruski pilot pronađen je u Afganistanu tri decenije nakon što je nestao, a grupa vojnih veterana tvrdi da sada želi da se vrati kući.

Smatralo se da je pilot poginuo nakon što mu je avion oboren prije 30 godina tokom sovjetske intervencije u Afganistanu. Međutim, on je pronađen živ, piše britanski "Guardian".

- Živ je, to je nevjerovatno. Sada mu treba pomoć - rekao je direktor ruske padobranske unije Valerij Vostronin za RIA Novosti.

Vostronin, koji je na čelu ruske delegacije zajedničke rusko-američke komisije o ratnim zarobljenicima i vojnicima koji su nestali u akciji, odbio je otkriti identitet pilota radi povjerljivosti.

 

Avion pilota srušen je 1987. godine i sada vjerovatno ima više od 60 godina, rekao je zamjenik šefa veteranske organizacije "Betl bradrhud" Vijačeslav Kalinin. Kako je sugerirao, pilot bi mogao biti u Pakistanu, gdje Afganistanci imaju kamp za ratne zarobljenike, kao da želi da se vrati kući.

RIA Novosti navode da je oboreno 125 sovjetskih aviona u Afganistanu od 1979. do 1989. godine. Kada su se sovjetske trupe povukle, oko 300 vojnika se vodilo kao nestalo, a otad je pronađeno njih 30 i svi su vraćeni u domovinu.

Dnevni list "Komerstant biznis" naveo je da je samo jedan pilot oboren 1987. godine, čovjek pod imenom Sergej Pantelijuk iz južne ruske regije Rostov. On i njegov avion su nestali nakon polijetanja s aerodroma Bagram, koji je sada američka vojna baza, sjeverno od Kabula.

Šef lokalne veteranske organizacije rekao je da su njegova majka i sestra žive, dok je list "Komsomolskaja pravda" došao do Pantelijukove kćerke (31), koja je rođena nekoliko mjeseci prije njegovog nestanka.

Senator Franc Klintsevič rekao je za RIA Novosti da se ne radi o jedinstvenom slučaju. Kako je naveo, upoznao je bivšeg sovjetskog vojnika na putu u Afganistan prije nekoliko godina, koji je odbio da mu kaže kako se zove. Ruski je govorio otežano i rekao da je za njega prekasno da se vrati.

Bivši vojnik Sovjetskog saveza Bekhretdin Kakimov, koji je 2015. godine dao intervju za agenciju AFP, jedan je od onih koji su izabrali da ostanu u Afganistanu. Bio je teško ranjen, a izliječilo ga je lokalno stanovništvo, nakon čega je prešao na islam.

- Ostao sam u Afganistanu jer su Afganistanci vrlo dobri i gostoljubivi ljudi - rekao je Kakimov.