Ružnić: Došlo je vrijeme za one koji hoće i znaju raditi

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, od oktobra je na toj funkciji, a u četvrtak navečer skupštinska većina u USK dala mu je povjerenje da bude na čelu novoizabrane vlade i u narednom četverogodišnjem mandatu.

U razgovoru za „Dnevni avaz“ Ružnić kaže da se među brojnim problemima koji su pred novom vladom kao prioritet u rješavanju nametnula migrantska kriza.

Odlične ocjene

– To je problem koji je svakako i dalje prisutan, ali smo ga počeli stavljati pod kontrolu i tu su rezultati rada bili vidljivi odmah. Upravo ovdje se potvrdilo da, uz dobru koordinaciju i uključivanje svih aktera, možemo dobiti brze i konkretne rezultate zašto smo i od predstavnika Evropske komisije u Briselu dobili odličnu ocjenu kao ozbiljan partner za saradnju – kaže Ružnić.

No, nastavlja on, u prioritetima za hitno djelovanje su i stopiranje svih neopravdanih troškova, opća racionalizacija i preusmjeravanje finansijskih sredstava u razvoj.

– Prije svega, uređenje izuzetno teške situacije u zdravstvu, obrazovanju i poljoprivredi, vraćanje povjerenja građana u vlast koja im mora služiti, a ne vladati njima, sve su to naše svakodnevne preokupacije i zadaci s kojima smo se uhvatili ukoštac kao ljudi koji žele ostati ovdje, živjeti i raditi, doprinositi tome da Unsko-sanski kanton bude uistinu kanton 1 – ističe Ružnić.

Naglašava da je svjestan da su očekivanja građana od nove vlasti velika, ali da sve to ne doživljava kao pritisak, već kao izazov.

100 dana

– Izazov na koji namjeravam odgovoriti svim svojim kapacitetima. I to nije samo moj lični stav nego i moje političke stranke, a svakako i naših partnera s kojima činimo parlamentarnu većinu u Skupštini. Rekao bih da se radi o ljudima koji dijele i zabrinutost i odlučnost da promijene stanje u USK i usmjere ga u razvoj i napredak – navodi Ružnić.

On kaže da je svjestan da će već nakon prvih 100 dana rada nove vlade biti vagani njeni rezultati.

– Skupština i treba biti prva instanca na kojoj će biti vagani rezultati i uspjesi Vlade i ja sam uvjeren da ćemo i taj test, a posebno onaj kod građana, proći. Zapravo, mislim i da nemamo izbora. Previše je vremena uzalud potrošeno, došlo je vrijeme za one koji hoće i znaju raditi – zaključuje Ružnić.

Deficit u visini godišnjeg budžeta

Novu vlast USK dočekala su dugovanja od oko 34,8 miliona maraka koja se odnose samo na tekuće obaveze i potraživanja, a ona po neizvršenim sudskim presudama dostižu čak 103 miliona maraka. S obzirom na to da je realan godišnji priliv budžeta USK 195 miliona maraka, to znači, kaže Ružnić, da je taj kanton u deficitu za iznos jednog budžeta.

– Radilo se, posebno u posljednje dvije godine, netransparentno i neodgovorno. Čak, izrazit ću osnov sumnje, i svjesno na štetu Kantona. Za bilo kakav daljnji napredak sada je prvi i nužan korak zaustaviti rast dugovanja i istjecanje novca. Bit će nužne i radikalnije mjere štednje, ali i izrada realnog budžeta o kojem će svoje mišljenje dati Skupština – kaže Ružnić.

Ekonomski zaokret

– Svakako da je privredni razvoj najvažnije pitanje i tu smo već uspostavili komunikaciju s našim domaćim privrednicima. Osim direktne granice sa EU, ovo je prostor s ogromnim turističkim i poljoprivrednim kapacitetima. Njihov razvoj je onemogućen i vrlo lošim odnosom državnih vlasti. Uz dobro ekonomisanje, vlasti mogu osigurati više sredstava i poticaja za ove oblasti, a ako to bude pratila i podrška s viših nivoa državne vlasti, u narednom periodu možemo napraviti ekonomski zaokret i možemo omogućiti ljudima da razvijaju domaću privredu. Za to su nam potrebni rad, stručnost, odlučnost i ne odustajanje od rezultata – najavljuje Ružnić.