S Kurzom nema labavo: Stiže još tvrđi lockdown u Austriji

dfby
Prognoza za cijelu Europu je dramatična i brojke su eksplodirale. S obzirom na to da smo povezani s drugim zemljama, ne želimo Austriju dovesti u rizik, rekao je Kurz.

 

Austrija je prva EU zemlja koja je najavila treći lockdown. Iz djelomičnog lockdowna koji je trenutno na snazi u njegov takozvani tvrdi oblik će prijeći 27. prosinca i trajat će do 18. siječnja 2021. godine. Tom odlukom austrijska vlada nastoji smanjiti eventualni rizik od broja zaraženih koji će iskoristiti blagdane da otputuju ili za okupljanja u većem boju.

- Prognoza za cijelu Europu je dramatična i brojke su eksplodirale. S obzirom na to da smo povezani s drugim zemljama, ne želimo Austriju dovesti u rizik unatoč relativno niskom broju zaraženih. Zbog toga ćemo pojačati mjere - rekao je kancelar Sebastian Kurz za 24sata.

To uključuje zatvaranje tvrtki i prodavaonica osim prehrambenih od 26. prosinca, 0-24 sata policijski sat i zabranu sportskih aktivnosti, uključujući skijanje.

Neke pokrajine su uzele odluke u svoje ruke. Tako je gradišćanski guverner Hans Peter Doskozil je rekao kako više ne prisustvuje u video konferencijama sa saveznom vladom. U intervjuu za Heute je najavio kako će njegova savezna država zahtijevati potpuno zaključavanje bez diskusija.

Unatoč tome što su se ugostiteljski objekti trebali otvoriti 7. datum se produžio do 18. siječnja.

Vlada ucjenjuje ljude s testom - bez njega ne možete voditi normalan život

Drugi val besplatnih masovnih testiranja će početi 18. siječnja. Ovaj puta uz dodatak pritiska:  Oni koji se ne podvrgnu testiranju morat će ostati tjedan dana u samoizolaciji. Njima će pristup dućanima i ugostiteljstvu, kulturnim institucijama te turizmu i sportu od 18. do 24. siječnja, nakon završetka lock downa biti onemogućen. No, i nakon toga za odlazak na posao, ulazak u kulturnu ustanovu ili bavljenje sportom građani uz sebe kao predodžbu moraju imati negativan test. Na ovo su oštro tijekom konferencije reagirali novinari: ‘’Rekli ste da je testiranje slobodan izbor, a sada njime ucjenjujete ljude kako bi vodili normalan društveni život. Da li će tako biti uvjetovano i s cjepivom?’’

- Testiranje je rješenje za ekonomiju i turizam. Jedan test tjedno donosi puno više sigurnosti nego nikakav. Primarni radnici, poput učitelja, gastronoma, policije i medicinskog osoblja, se moraju testirati jednom tjedno kako bi zaštitili građane s kojima su u kontaktu od zaraze. Od sada će to morati i ostali - rekao je Kurz.

 Nakon 18. biti će dozvoljeno održavanje kulturnih i sportskih događanja do 500 ljudi. Na ulazu trebate predočiti aktualan negativan test koji nije stariji od dva tjedna. Austrijska vlada se također nada turističkoj sezoni skijanja koja je moguća uz predočenje testa. Policija je također najavila patroliranje te kontrolu testova na ulici.

Škole će nakon zimskih praznika započeti sa zakašnjenjem od tjedan dana. Obzirom da  veliki broj osoba boravi u učionicama nekoliko sati, nastava se smatra rizičnom. Traži se rješenje koje ne bi bilo traumatično za mališane, poput testiranja. Kako doznajemo od predstavnika grada Beča, za njih se izrađuje korona test u obliku lizalice.

-  Unatoč tome što smo broj oboljelih smanjili s deset na dvije i pol tisuće ove mjere smo donijeli isključivo iz preventivnih razloga jer računamo da će tijekom blagdana ljudi imati povećan broj fizičkih kontakata - istaknuo je ministar zdravstva Rudolf Anschober dodajući kako je trenutno popunjeno oko 500 kreveta na odjelima intenzivne njege, a cilj je da brojke padnu na 200. Od posljedica korona virusa u Austriji dnevno umre oko 100 osoba.