S. Makedonija: U 24 sata čak 11 preminulih i 185 novozaraženih

korona
Od posljedica korona virusa u Sjevernoj Makedoniji preminulo 11, a na Kosovu i u Srbiji po jedna osoba.

Iz zemalja regije dolaze novi izvještaji o novozaraženima i preminulima od posljedica zaraze korona virusom, a najteže stanje je u Sjevernoj Makedoniji.

U posljednja 24 sata umrlo je 11 osoba u toj državi - najmlađi preminuli pacijent imao je 53 godine, a najstariji 78.

Ukupni broj preminulih je sada 233.

Ministarstvo zdravstva Sjeverne Makedonije priopćilo je o 185 novih slučajeva zaraze korona virusom u posljednja 24 sata, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska. 

Ukupni broj aktivnih slučaja je 2.868, a ukupni broj pozitivnih od početka krize je 5.005 slučajeva. Ozdravio je 41 pacijent, ukupno je zabilježeno 1.904 slučajeva.

U centrima u Skoplju hospitalizirana su 234 pacijenta i još 130 pacijenata u bolnicama u unutrašnjosti.

Po jedan smrtni slučaj u Srbiji i na Kosovu

U Srbiji je u posljednja 24 sata testirano 4.211 osoba, potvrđena su 94 nova slučaja korona virusa, a jedna osoba je preminula, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici COVID-19, prenosi Tanjug.

U Srbiji su trenutačno aktivna 654 slučaja, a na respiratorima je 18 pacijenata.

Od početka epidemije u Srbiji je preminulo 260 ljudi.

Do sada su testirane 336.553 osobe koje su zadovoljavale kriterij definicije slučaja.

S klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Kosova priopćeno je da je od posljedica oboljenja COVID-19 na ovoj klinici peeminuo pacijent iz Prištine.

Preminuli je pored COVID-a 19 imao i prateće bolesti, javlja RTK2.

Ovo je 35 smrtni slučaj na Kosovu od posljedica korona virusa, a svi preminuli su imali i druge prateće bolesti.

Porast broja oboljelih i u Hrvatskoj

U posljednja 24 sata Hrvatska bilježi 19 novih slučajeva zaraze korona virusom, čime je ukupan broj oboljelih porastao na 2.299, priopćio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite, prenosi Hina.

Najviše, sedmero oboljelih, je iz Splitsko-dalmatinske županije, u Gradu Zagrebu ih je šest, dvije novozaražene osobe su iz Osječko-baranjske, te po jedna iz Primorsko-goranske, Zagrebačke, Brodsko-posavske i Šibensko-kninske županije.

Do sada je testirano 72.202 osoba, od toga 388 u posljednja 24 sata.

Na bolničkom liječenju je osam osoba, a nitko nije na respiratoru.

Ukupno su od korona virusa ozdravile 2.142 osobe, pa u zadnja 24 sata nema novoozdravljenih.

Od toga ih je 833 otpušteno iz bolnice, a kod kuće je ozdravilo 1.314 osoba.

Od zaraze je dosad u Hrvatskoj umrlo 107 osoba.

Ravnateljstvo osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC) u subotu je izvijestilo da su zabranjene posjete pacijentima, iako je nedavno najavljeno da će ponovno biti omogućene.

"S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, a u cilju prevencije širenja bolesti COVID-19, uzrokovanu virusom SARS-Cov 2, zabranjuju se posjete u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Sigurnost i zdravlje naših pacijjenata su nam prioritet, osobito kada je riječ o osjetljivim skupinama, kao što su pacijenti na bolničkom liječenju", priopćilo je Ravnateljstvo bolnice.

Split: Nema korone u školi i Centru za autizam

U Splitsko-dalmatinskoj županiji šest je novooboljelih od korona virusa - jedna osoba je iz Splita, a pet ih je iz Solina, doznaje se u subotu u županijskom Stožeru civilne zaštite.

Svi novooboljeli obiteljski su kontakti prethodno potvrđenih slučajeva koji su importirani iz drugih država, navodi se u priopćenju Stožera u kojem se napominje i kako su ukupno obrađena 154 testa s području županije.

70 osoba nalazi se u samoizolaciji, a jedna je osoba hospitalizirana.

Djelatnici i učenici Osnovne škole Marjan u Splitu, u kojoj je jedan učenik zaražen korona virusom, negativni su na virus, potvrdila je u subotu ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

Neslužbeno se doznaje da su negativni i nalazi djelatnika i korisnika Centra za autizam, prenosi Hina.

"Šest djelatnika škole i nešto više od 20 učenika negativno je na COVID-19. Za 14 dana ćemo ponoviti testiranje i vjerujemo da će i ti nalazi biti negativni. To smo od prvog dana pretpostavljali i za ove nalaze, no s koronom se nikada ne zna. Samo jučer smo napravili 140 testova", kazala je Karin za Hinu.

Desetogodišnji dječak se najvjerojatnije zarazio od svog djeda koji je bio izvan Hrvatske, a u njegovoj obitelji još je zaraženo mlađe dijete i njihov otac. 

Neslužbeno se doznaje da su negativni nalazi i svih djelatnika i korisnika Centra za autizam koji su bili u kontaktu s jednim zaraženim djelatnikom, prenosi Hina.

U BiH 66 novozaraženih

Prema posljednjim podacima, u Bosni i Hercegovini je potvrđeno novih 66 slučajeva oboljenja COVID-19, od kojih je 30 osoba u bh. entitetu Republika Srpska.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji ovom dijelu BiH, u Institutu za javno zdravstvo RS, Univerzitetskom kliničkom centru RS, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 261 laboratorijskog uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 30 osoba.

"Radi se o 14 muških i 16 ženskih osoba, od kojih je 10 mlađe, 17 srednje i tri osobe starije životne dobi. Prema mjestu prebivališta, 13 osoba je iz Banje Luke, 11 iz Zvornika, tri iz Čelinca, dvije iz Kotor Varoša i jedna iz Laktaša", navodeiz Instituta.

Od 183 testirane osobe u protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo (KS), 14 ih je pozitivno na korona virus. S ovim brojem, ukupan broj aktivnih slučajeva COVID-19 u KS je 80, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) hospitalizirano je 15 osoba, sve su vitalno stabilne i nisu na respiratoru. U petak je jedan pacijent otpušten s bolničkog liječenja.

Ističe se da su od početka epidemije u Kantonu Sarajevo na korona virus testirane 10.324 osobe. Do danas je evidentirano 197 oboljelih osoba, od kojih je 107 izliječenih, šest pacijenata je preminulo, a četiri su izmještene iz BiH.

Slovenija: Novih šest slučajeva zaraze

Na temelju rješenja inspekcije, nakon preporuke epidemiologa ili na temelju rješenja Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, u izolaciji se trenutačno nalazi 276 osoba.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 1.147 testova potvrđeno šest novih zaraza korona virusom, a nije bilo smrtnog slučaja među zaraženima, objavila je u subotu slovenska Vlada.

Novi slučajevi zaraze zabilježeni su  u Piranu (1 ), Ljubljani (3 ), a u dva slučaja zaraženi su strani državljani, prenosi Hina, pozivajući se na slovenske medije.

U četvrtak su u Sloveniji bila zabilježena samo dva nova slučaja zaraze koronavirusom, ali dan ranije čak osam, najviše u zadnjih mjesec i pol dana, što je vladu navelo da poštri kriterije za ulazak iz BiH, Srbije i  Kosova jer su u dobrom dijelu  nove zaraze u Sloveniji "uvezene" iz inozemstva.

Ukupni broj  zaraza od početka epidemije u Sloveniji  povećao se sada na 1.519  uz 35 aktivnih slučajeva.

Broj mrtvih među zaraženim ostaje i dalje 109, objavilo je ministarstvo zdravstva.

U Crnoj Gori 18 novih slučajeva

U Crnoj Gori je, pak, registrirano 18 novih slučajeva korona virusa, priopćeno je iz Instituta za javno zdravlje u Podgorici, prenosi Tanjug.

Laboratoriji Instituta su analizirali 259 uzoraka, od kojih je 18 bilo pozitivno na novi korona virus, prenosi Tanjug, pozivajući se na podgoričke Vijesti.

Trinaest novooboljelih su kontakti ranije potvrđenih slučajeva, za tri postoje podaci "koji ukazuju na importaciju iz Albanije i Srbije", dok se kod dva novooboljela trenutačno traga za izvorom infekcije, dodaje se u priopćenju.

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je da se kafići i restorani mogu vratiti na normalno radno vrijeme koje je vrijedilo prije ograničenja zbog epidemije.

"Donesena je odluka za produžavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata do ponoći radnim danima i do jedan nakon ponoći za vrijeme vikenda", objavio je ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Kreshnik Bekteshi na svom Facebook profilu.

Ugostiteljski objekti u Sjevernoj Makedoniji su nakon gotovo dva i pol mjeseca zabrane rada ponovno otvoreni 28. svibnja i dozvoljeno je primanje gostiju samo u otvorenim dijelovima do 20:00 stai, uz poštivanje mjera zaštite od korona virusa, prenijela je Beta.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova, ujedno i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Davor Božinović potvrdio je da je policija već nakon prvih novih slučajeva zaraze vezanima za susjedne zemlje počela provoditi intenzivnije kontrole prema Bosni i Hercegovini i Srbiji, prenosi Hina.

Božinović je rekao za Jutarnji list da su intenzivnije kontrole počeli provoditi već u četvrtak, a nakon što su se pojavili novi slučajevi zaraze koje su vezane za te zemlje.

"Svatko tko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput gospodarskog interesa za našu zemlju", rekao je Božinović.

Naglasio je da Hrvatska prema Srbiji i BiH nikad nije u potpunosti otvorila granice kao što je to učinjeno prema 10 europskih zemalja koje imaju dobru epidemiološku situaciju.

Plenković: Učinkovita kontrola na granicama

Jutarnji list navodi da su putnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji su tijekom posljednja dva dana pokušali ući u Hrvatsku, a da nisu imali valjani razlog potkrijepljen dokumentacijom, vraćeni s granice u svoju zemlju.

Rezultat je to postroženja mjera na graničnim prijelazima s tim zemljama, s kojima je povezana većina novooboljelih u Hrvatskoj u posljednjih tjedan dana.

Ministar Božinović smatra da situacija u Hrvatskoj neće eskalirati jer su epidemiolozi "ušli u trag većini oboljelih", odnosno načinu i porijeklu zaraze.

Premijer Andrej Plenković rekao je u subotu kako je zdravstveni sustav u cijelosti pripravan nositi se s eventualno povećanim  brojem zaraženih koronavirusom, poručivši i da će "kontrolirati stvari na granici na učinkovit način".

"U nekim od zemalja našeg okruženja povećan je broj zaraženih. Intenzivno pratimo situaciju, gledamo i situaciju u Hrvatskoj jer smo u zadnja dva dana imali 22 slučaja – što je puno više nego u zadnja tri tjedna zatišja. Smatramo da smo kao zdravstveni sustav u cijelosti pripravni nositi se s eventualnim brojem povećanih slučajevima zaraženih. Kontrolirati ćemo stvari na granici na učinkovit način, apelirati na sve nas da se ponašamo odgovorno", odgovorio je Plenković novinarima na pitanje o mogućnosti strožih kontrola na granicama.