Šabić: Ne znam ko je pobio rezerviste

Svjedočenjem Džemala Šabića, svjedoka Tužilaštva BiH, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Draganu Vikiću, bivšem komandantu Specijalne jedinice MUP-a RBiH, i drugima, a prema optužnici za ubistvo pripadnika JNA na lokalitetu Velikog parka u Sarajevu 1992. godine.  

Šabić je bio referent za naoružanje i municiju Specijalne jedinice i 24 sata dnevno je u to vrijeme bio u podrumskim prostorijama Doma policije kod Velikog parka. 

Ispričao je da je tog dana, kada su pripadnici JNA dovedeni, čuo buku u hodniku kod ulaza u Dom policije, da je neko sišao u podrumski dio i rekao mu da otvori prostorije ka izlazu ispod Doma policije koji gleda ka parku. 

Nije znao ko mu je to rekao, dodavši da je moguće da je to bio Asim Dautbašić. Kazao je da je vidio rezerviste povezanih ruku i očiju te još pet-šest ljudi, među njima Jukinih, a da nije bio niko od Specijalne jedinice.

- Išao sam prvi, jer je trebalo dvoja vrata otključati. Marica je na izlazu već bila parkirana u rikverc. Kako su izlazili, tako su ih trpali. Tu sam vidio Herendu (Nedžada, op.a.). Kada su izašli, ja sam zatvorio vrata i vratio se u svoje prostorije - rekao je Šabić.

Dodao je da je tu večer saznao da su rezervisti ubijeni, a kasnije se pričalo da su ih ubili Herenda i "neki Šipac", odnosno Šok.

Tokom svjedočenja rekao je da misli da je Šok u sudnici, ali nije siguran, jer je prošlo 25 godina, pokazavši pri tome na trećeoptuženog Nermina Uzunovića.

Na pitanja odbrane i sudija odgovorio je da ne zna ko je pobio vojnike, da taj dan nije vidio Šoka kada su provodili rezerviste. Istakao je i da nikada u podrumskim prostorijama Doma policije nije niko zatvaran.

Suđenje se nastavlja 18. oktobra.