Sabor o smjeni Marića; Most predložio raspuštanje parlamenta

Home

Sabor o smjeni Marića; Most predložio raspuštanje parlamenta


Opozicija smatra da je Zdravko Marić, koji je prije ulaska u vladu bio jedan od direktora u Agrokoru, u sukobu interesa.

Hrvatski sabor danas bi trebao glasovati o zahtjevu oporbe za izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću, a Klub zastupnika Mosta u srijedu je nešto prije ponoći u saborsku proceduru uputio prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora.

"Most je podnio prijedlog za raspuštanje Sabora koji sutra može biti povučen ako se  pokaže da postoji nekakva saborska većina , no ono što je sada očito je da te saborske većine nema i da je premijer destabilizirao državu i srušio Vladu i da nema potporu  Hrvatskog sabora", izjavio je u Saboru politički tajnik Mosta Nikola Grmoja. 

"Ako ne bude saborske većine mi ćemo ići s tim prijedlogom i on će pokazati tko su zastupnici koji čuvaju svoje stolice u Hrvatskom saboru i je li istinita tvrdnja da je već dogovorena suradnja nakon lokalnih izbora HDZ-a s HNS-om i IDS-om", kazao je Grmoja, kako prenosi Hina.

"Ako naša inicijativa bude išla dalje, ne znam hoće li dobiti dovoljnu potporu zastupnika", dodao je. 

 

Grmoja: Izbori umjesto tezgarenja i trgovine

Smatra da agoniju oko krize Vlade ne treba produbljivati i da je su novi izbori najpoštenije rješenje.

"U ovom trenutku, kada nema saborske većine i kada se tezgarenjem i trgovinom pokušava ostvariti saborska većina, puno je jeftinije ići na parlamentarne izbore što prije, ako je moguće na dan drugog kruga lokalnih izbora ili kasnije".

Ako se u četvrtak pokaže saborska većina, kazao je, izabrat će se novi predsjednik Sabora, Vlada će dobiti potporu i predsjednik Sabora Božo Petrov će staviti točku na svoje razrješenje.

"Pozicije nam ništa ne znače, znače nam samo vrijednosti i ideali od kojih nećemo odustati i obraz nećemo izgubiti ni ovaj put", zaključuje Grmoja.

SDP-ov Bojan Glavašević najavio je za četvrtak sjednicu Predsjedništva stranke nakon glasovanja o povjerenju Mariću, na kojoj će i zauzeti stav o Mostovoj inicijativi.

Nezavisni zastupnik Željko Lacković, izabran na listi Milana Bandića, rekao je noćas u raspravi da će ipak podržati ministra Marića iako je tijekom dana govorio suprotno, kako kaže, zbog prijetnji Nikole Grmoje.

Grmoja mu je ranije poručio da ga u tom slučaju neće podržati na lokalnim izborima u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Istodobno, HDZ traži glasanje o povjerenju Petrovu. 

Petrov je ranije najavio da će na dnevni red prvo uvrstiti raspravu o nepovjerenju Mariću, a odmah potom onu o svom opozivu.

U Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske (SDP) tvrde kako opozicija ima 77 zastupničkih glasova za opoziv Marića, a HDZ je već prikupio potreban broj potpisa za opoziv Petrova.

SDP smatra da je Marić u sukobu interesa u vezi s Agrokorom, u kojem je, prije dužnosti ministra, bio jedan od direktora.

No, posljednjih dana sporno je bilo i hoće li potpredsjednica Hrvatskog sabora, SDP-ova Milanka Opačić, doći na glasovanje.

Ona je potvrdila da, unatoč obiteljskim problemima, dolazi na glasovanje o opozivu ministra Marića te ocijenila nekorektnim napade nekih stranačkih kolega koji joj po medijima prijete izbacivanjem iz stranke ako ne dođe u Sabor.

 

Opačić: 'Izbori nisu nešto najpametnije'

"Nekorektno je od mojih kolega koji su na mene sasuli paljbu u medijima i prijete da će me izbaciti iz stranke, i to nakon dopuštenja predsjednika stranke Davora Bernardića da ne sudjelujem u radu Sabora ovoga tjedna zbog obiteljskih razloga", izjavila je Opačić za Hinu.

Pojašnjava da je na sjednici Kluba zastupnika SDP-a rekla da se ovog tjedna mora brinuti za 76-godišnju majku nakon operacije.

Potvrdila je i neka svoja neslaganja s trenutkom izglasavanja nepovjerenja ministru Mariću uoči lokalnih izbora. Unatoč tome, poštivat će odluku svoje stranke.

"Po meni, parlamentarni izbori u ovoj situaciji nisu baš nešto najpametnije. Ako nema drugoga, ići ćemo na njih. Nije problem", kaže Opačić.

Smatra i da će izglasavanje nepovjerenja ministru Mariću za sobom povući ostavku premijera Andreja Plenkovića.

"Sasvim sigurno Plenković će u tom slučaju dati ostavku jer je stao s obje noge iza svog ministra i to bi svaki premijer napravio. Ako Marić dobije crveno svjetlo, to je znak da Plenković mora dati ostavku i idemo na izbore", rekla je Opačić.

 

Ima li opozicija dovoljno glasova?

Prethodno je njezin stranački kolega Gordan Maras u raspravi o povjerenju ministru Mariću uvjeravao da opozicija ima 77 zastupničkih ruku za njegov opoziv. Premijera Plenkovića pozvao je da pokaže ima li dovoljno ruku za Vladu.

Plenković je ustrajno branio Marića, čiji je opoziv zatražio SDP, a na prozivke da nema većinu u Saboru i da njegova Vlada ne postoji uzvratio je da je opozicija ta koja mora dokazati da ima 76 ruku za Marićevo rušenje.

"Stojim iza integriteta ministra Marića, njegove stručnosti i rada", rekao je Plenković.

"Sigurna sam da će Zdravko Marić i dalje biti ministar", poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Prema njenim riječima, opozicija je zahtjevom za njegovom smjenom i raspravom u Saboru pokazala "jedno veliko politikantstvo", a Marić dobio priliku odbaciti sve ono što mu se stavlja na teret.

Dalić ne misli da je Marić politički uteg Vladi i premijeru Plenkoviću.

 

(Izvor: Al Jazeera)

Objavio: Čet, 04/05/2017 - 08:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top