SAD, Velika Britanija i Francuska osudili Assadovu upotrebu hemijskog oružja u Siriji

Vlade tri zemlje objavile su zajedničku izjavu povodom pete godišnjice masakra kojeg su Assadove režimske snage počinile nadomak Damaska

WASHINGTON (AA) – Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska osudile su režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada zbog upotrebe hemijskog oružja, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlade tri zemlje objavile su zajedničku izjavu povodom pete godišnjice masakra kojeg su Assadove režimske snage počinile u damaškoj regiji Ghouta.

U tekstu se navodi kako su Assadove režimske snage koristile zabranjeno hemijsko oružje i u napadima u Khan Sheikhounu, Ltamenahu, Saraqibu i Dumi.

“Kao stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija dijelimo predanost u prevenciji upotrebe hemijskog oružja i za svaki takav slučaj odgovornim smatramo sirijski režim“, navodi se u saopćenju.

Tri zemlje također su poručile da će adekvatno odgovoriti na svaku novu upotrebu hemijskog oružja u Siriji te da podržavaju stav Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) o nužnom otkrivanju odgovornih za takce incidente u Siriji.

“Odlučni smo u namjeri da osiguramo pravdu za žrtve“, poručile su vlasti SAD-a, Velike Britanije i Francuske