SAD i Južna Koreja započeli najveće vojne vježbe u posljednjih nekoliko godina

vojska

SAD i Južna Koreja započeli su najveće vojne vježbe u posljednjih nekoliko godina. Očekuje se da ovo pokazivanje snage pojača neprijateljstvo sa Sjevernom Korejom koja u posljednjim mjesecima povlači agresivne poteze.

Vježba nazvan Ulchi Freedom Shield se tumači kao poruka saveznika da su odlučni mnastaviti velike vježbe nakon što neke od redovnih bile otkazane zbog kako bi se spremio teren za nuklearne pregovore sa Sjevernom Korejom, ali i zbog koronavirusa.

Detalji o operaciji nisu objavljeni, ali su ranije vježbe uključivale na desetine hiljada vojnika i veliki broj aviona, ratnih brodova i tenkova. U zajedničkom saopćenju dvije vojske stoji da su vježbe odgovor na povećani broj sjevernokorejskih raketnih testiranja.

Vježbe će vjerovatno uključivati simulirane zajedničke napade, slanje pomoći u vidu oružja i goriva isturenim jedinicama i uništavanje oružja masovnog uništenja.

Vježbe 2019. godine otkazane su nakon prvog samita Donalda Trumpa sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom u Singapuru prethodne godine. Trumpov iznenađujući ustupak smatran je pokušajem da uvjeri Kima da odustane od svog programa nuklearnog oružja usred naleta diplomatije koju su vodili tadašnji predsjednik i njegov južnokorejski kolega Moon Jae-in.

Četiri godine kasnije, Washington i Seoul nemaju ništa značajno za pokazati kao uspjeh po pitanju odnosa sa Sjevernom Korejom. Sjever je nastavio s raketnim testovima, uključujući prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete u punom dometu još od 2017. godine, a sve je više nagađanja da se priprema izvesti ono što bi bilo njegovo sedmo nuklearno testiranje.