SAD i Turska dogovorile povlačenje Kurda iz Manbija

Turska i Sjedinjene Američke Države dogovorile su plan od tri koraka za povlačenje Jedinica narodne zaštite (YPG) iz sirijskog grada Manbija, izvijestila je turska državna novinska agencija Anadolija.

Turska i Sjedinjene Američke Države dogovorile su plan od tri koraka za povlačenje Jedinica narodne zaštite (YPG) iz sirijskog grada Manbija, izvijestila je turska državna novinska agencija Anadolija.

Zbog razlika u stajalištima glede politika u Siriji i odluke Washingtona da preseli veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem odnosi između Turske i SAD-a, dva NATO saveznika, pogoršali su se.

Turska je ljuta zbog američke podrške kurdskom YPG-u, kojega smatra terorističkom organizacijom. Ankara je zaprijetila proširiti svoju ofenzivu u sjevernoj sirijskoj regiji Afrinu dalje na istok prema Manbiju.

Na sjeveru Sirije vojno su prisutni sirijska vlada, kurdske milicije, sirijske pobunjeničke skupine, Turska i SAD, podsjeća Reuters.

Ranije je potvrđeno da su Ankara i Washington postigli tehnički dogovor o planu od tri faze za povlačenje YPG-a iz Manbija, što Turska od SAD-a već dugo traži.

Žele izbjeći direktne sukobe

Po planu koji bi trebao biti finaliziran za posjeta turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua Washingtonu 4. lipnja, YPG će se povući iz Manbija u roku od 30 dana nakon potpisivanja sporazuma, prenijela je Anadolija pozivajući se na izvore koji su bili na sastancima na kojima su te odluke donesene.

Turske i američke snage će početi zajednički nadzor nad Manbijem 45 dana od potpisivanja, a lokalna uprava će se sastaviti do početka kolovoza, prenijela je turska agencija.

Lokalni dužnosnik iz Manbija je, međutim, agenciji Reuters kasnije rekao da su Cavusogluovi navodi da će turske i američke snage privremeno nadzirati regiju "preuranjeni" i nevjerodostojni.

Bivši američki državni tajnik Rex Tillerson u veljači je posjetio Ankaru i tada je uspostavljen mehanizam za rješavanje niza otvorenih bilateralnih pitanja.

To uključuje i rješavanje problema u Manbiju i izbjegavanja izravnog sukobljavanja turskih i američkih snaga u toj regiji.