SAD nametnuo sankcije turskim zvaničnicima

Finansijske sankcije nametnute dvojici visokih zvaničnika Turske zbog hapšenja jednog pastora optuženog za špijunažu.

Sjedinjene Države objavile su u srijedu sankcije protiv turskog ministra pravosuđa Abdulhamita Gula i ministra Suleymana Soylua koji su, kako je kazala glasnogovornica Bijele kuća Sarah Sanders, imali vodeću ulogu u hapšenju i zatvaranju američkog pastora Andrewa Brunsona.

"Nepravedni pritvor pastora Brunsona i nastavak njegova progona od strane turskih dužnosnika jednostavno je neprihvatljivo", kazao je ministar finansija Steven Mnuchin i objasnio da se radi o sankcijama finansijske naravi, prenosi agencija Hina.

Dodao je također da je predsjednik Donald Trump "potpuno jasno dao do znanja da SAD od Turske očekuje da ga smjesta oslobodi".

Blokirana imovina

Objavivši sankcije, američko ministarstvo finansija je istaknulo da su dvojica spomenutih turskih dužnosnika odgovorni za ozbiljna kršenja ljudskih prava te im je blokirana sva imovina koja je pod američkom nadležnošću. Također je američkim državljanima zabranjeno s njima poslovati.

Brunson je uhapšen u oktobru 2016. u okviru čistki nakon neuspjelog puča u julu iste godine.

Turske vlasti optužuju ga da je djelovao u korist mreže imama Fethullaha Guelena kojem Ankara pripisuje neuspjeli državni udar, što on niječe. Prošle sedmice je smješten u kućni pritvor, ali ga Ankara i dalje odbija pustiti na slobodu s obzirom da je optužen za "špijunažu i "terorizam".

Glasnogovornik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin u utorak je rekao da će Ankara "uzvratiti protumjerama" ako Sjedinjene Države ostvare svoje prijetnje sankcijama no da očekuje da dvije zemlje razlike riješe diplomatijom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je SAD da neće "popustiti" poslije prijetnje američkog predsjednika da će uvesti sankcije ukoliko Turska ne oslobodi američkog pastora.

Odnosi Washingtona i Ankare su napeti i zbog drugih sporova kao što je američka podrška sirijskim kurdskim borcima i odbijanje SAD-a da Turskoj izruče Gulena.