SAD: Nehotice ubijeno 1.300 civila u Iraku i Siriji

Koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama koja se bori protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant - ISIL saopćila je da je nehotice ubila 1.300 civila u Iraku i Siriji od 2014. godine, dok posmatračka grupa sa sjedištem u Velikoj Britaniji tvrdi da je taj broj deset puta veći.

Broj žrtava koji je navela koalicija nešto je veći nego kada je prije osam mjeseci posljednji put izdala saopćenje o tome i kada je priznala da je nehotice ubila 1.100 civila.

Koalicija je navela da preispituje još 111 mogućih slučajeva civilnih žrtava, prenose Agencije.

Posmatračka grupa iz Velike Britanije, međutim, procjenjuje da je u napadima američke koalicije ubijeno skoro 1.300 civila.

Veći broj žrtava

Druge grupe za ljudska prava i posmatračke misije također govore o mnogo većem broju žrtava nego što je koalicija priznala.

Istraga koju su aktivisti proveli prošlog mjeseca pokazala je da je više od 1.600 civila ubijeno samo tokom petomjesečne kampanje u Sirijskom gradu Raqqa 2017. godine.

Koalicija u saopćenju navodi da je izvela 34.502 zračna napada od kada je počela kampanja protiv ISIL-a prije pet godina, kada je ta organizacija zauzela veliki dio teritorije u Iraku i Siriji.

ISIL je na tim područjima nametnuo brutalnu vlast milionima ljudi i izveo ili podstakao brojne smrtonosne napade širom svijeta.