SAD povećava izvoz oružja

Američka administracija predstavila je dugoočekivanu reformu politike za izvoz američkog oružja koja ima za cilj povećanje izvoza saveznicima, ističući da će to osnažiti američku obrambenu industriju i pridonijeti otvaranju radnih mjesta u zemlji.

Bijela kuća želi ubrzati proceduru odobravanja prodaje oružja i povećati ulogu visokih američkih dužnosnika, uključujući predsjednika Donalda Trampa (Trump), u sklapanju takvih poslova s inozemstvom te istodobno dati veću težinu poslovnim interesima u donošenju odluka o prodaji oružja prilikom čega je poštivanje ljudskih prava dugo imalo prioritet.

Korporacije koje će od toga imati najviše koristi su, među ostalim, Boeing, Lockheed Martin, Raytheon, General Dynamics i Northrop Grumman.

Plan se pripremao godinu dana, a veliku ulogu u tome imao je savjetnik Bijele kuće za trgovinu Peter Navarro, poznat po inicijativi da administracija uvede stroge trgovinske mjere protiv Kine.

Ljudska prava od sada će imati jednaku težinu kao i druge okolnosti u planiranju prodaje oružja uključujući potrebe savezničkih nacija i gospodarski gubitak ako američka korporacija ne dobije posao.

-Ovo je uravnotežena politika - rekla je veleposlanica Tina Kajdanov (Kaidanow), zadužena u State Departmentu za nadzor ugovora o izvozu oružja.

-Na ljudska prava gledamo apsolutno kao na jednu od niza okolnosti koje uzimamo u obzir – dodala je ona.

-Nova politika zadržava pravno obvezujući jezik koji zabranjuje prodaju oružja kada se zna da će ono biti korišteno za ratne zločine - rekla je Brittany Benowitz, bivša djelatnica Senata i odvjetnica koja je radila na području ljudskih prava i prodaje oružja.

 -Transakcija prekršitelju ljudskih prava može se ipak dogoditi ako SAD nema saznanja da će se sustav koristiti za okrutne zločine - dodala je.

Nova politika ide puno dalje od ublažavanja propisa za vrijeme Baraka Obame (Barack Obama) 2014. koje je omogućilo veću prodaju oružja inozemstvu nego ikad prije.