SAD tvrdi da je Rusija poslala novu opremu plaćenicima u Libiji

libija
Navodi se kako postoje dokazi da je prekršen embargo na uvoz oružja dostavom opreme Wagner Groupu.

 

Vojska Sjedinjenih Američkih Država navodi kako izgleda da Rusija šalje dodatnu vojnu opremu svojim plaćenicima u Libiji, među kojima su i oni u spornom gradu Sirte, čime krši embargo na uvoz oružja, javlja Al Jazeera English, pozivajući se na agencije.

Afrička komanda američke vojske (AFRICOM) je objavila kako postoji mnogo dokaza iz satelitskih fotografija ruskih vojnih teretnih aviona, uključujući IL-6, kako donose opremu borcima iz ruske privatne vojne kompanije Wagner Group.

"Snimci pokazuju širok obim ruskog djelovanja", rekao je brigadni general američke vojske Gregory Hadfield, zamjenik obavještajnog direktora AFRICOM-a.

„"ni i dalje pokušavaju unaprijediti svoju situaciju u Libiji. Ruska oprema za zračne snage, uključujući jedinice SA-22, prisutna je u Libiji i njome operiraju Rusi, članovi Wagner Groupa ili njihovi saradnici. Snimci, također, pokazuju prisustvo vozila Wagnera i ruskih oklopnih vozila koja su otporna na mine i zaštićena od zasjede u Libiji. To sve ukazuje na namjeru održivih borbenih operacija."

Više od 1.200 plaćenika

Libija je upala u haos 2011. godine, kada je, uz pomoć NATO-a, svrgnut i ubijen dugogodišnji lider Muammar Gaddafi.

Naftom bogata afrička država je od tada podijeljena, s međunarodno priznatom Vladom nacionalnog dogovora u prijestolnici Tripoliju, dok odmetnuti vojni komandant, penzionirani general Khalifa Haftar, vodi Libijsku nacionalnu armiju sa sjedištem u Bengaziju, na istoku države.

Haftar ima podršku UAE-a, Rusije i Egipta, dok je Turska uz Vladu nacionalnog jedinstva.

Tokom maja u javnost je procurio američki izvještaj u kojem se navodi kako je ruska kompanija Wagner Group razmjestila 1.200 plaćenika u Libiji kako bi pomogla Haftarove snage.