Sadik Ahmetović: Očekujemo Izetbegovićevo izvinjenje

Home

Sadik Ahmetović: Očekujemo Izetbegovićevo izvinjenje

Kako teku pripreme za ovogodišnju dženazu u Potočarima?

- Pripreme za dženazu u Potočarima teku uobičajeno. Svake godine se pojave i različite aktivnosti onih koji negiraju genocid da skrenu pažnju sa ovog za nas kao i za sve dobronamjerne ljude veoma važnog događaja, dana kada se u Srebrenici obilježava zločin genocida i kada porodice kopaju svoje najmilije ubijene jula 1995. godine.

Srebrenica je trajna opomena

Svjedoci ste da je pokušana promocija knjige Ljiljane Bulatović u Srebrenici, koja na direktan način vrijeđa žrtve genocida jer veliča ulogu ratnog zločinca Ratka Mladića. Da problem bude veći, pokrovitelj su trebale biti Opština Srebrenica i Vlada Republike Srpske, što na direktan način može potvrditi da Opština i Vlada RS-a na ovaj način direktno sponzorišu i finansiraju knjigu koja negira genocid u Srebrenici nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a. Zbog pritiska javnosti, promocija knjige je otkazana. Sve druge aktivnosti u okviru obilježavanja 22. godišnjice genocida odvijaju se u skladu sa planom, promocija knjiga, Marš mira koji je krenuo iz Nezuka, kao i niz drugih aktivnosti u zemlji i svijetu. Pripreme za centralni događaj obilježavanja 11. jula su završene i nadam se da će proći u miru i dostojanstvu.

Ovo je prvi ukop otkad je na čelu Opštine Mladen Grujičić: da li je nova opštinska administracija pravila probleme?

- Puno puta sam dobijao takvo pitanje i moj svaki odgovor je bio da nema pogađanja oko obilježavanja godišnjice genocida i ne postoji niko u ovoj zemlji ko to može i smije dovesti u pitanje. Ovo je dan kada su oči skoro cijelog svijeta u Potočarima. Načelnici i opštinska administracija će se mijenjati, a genocid i Potočari su historijska činjenica. Vjerujem u budućnost ove naše lijepe zemlje, kao i u to da će doći vrijeme kada će buduće generacije i Srba i Bošnjaka iz Srebrenice dolaziti u Potočare koji i nama tako i cijelom svijetu trebaju biti trajna opomena.

srebrenica

Početkom godine, u vrijeme neuspjele ambicije da se pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu zatraži revizija presude, pala su obećanja o prezentaciji dokaza “čim ih Haag prihvati”. Da li će možda ti dokazi biti prezentirani u Memorijalnom centru, ima li planova da se to dogodi?

- Revizija presude je historijska obaveza i stoga je na tome trebalo raditi 10 godina, a nikako amaterski i za jeftine dnevnopolitičke pokušaje da se pokaže državnička i politička odgovornost zadnja dva mjeseca, kako su to radili kabinet i savjetnici bošnjačkog člana Predsjedništva. Pouzdano znam da je u ta dva mjeseca održano nekoliko sastanaka dvadesetak osoba koje je okupio kabinet Bakira Izetbegovića i da su se na zadnjem sastanku pojedinačno izjasnili da nema novih dokaza, a kad tome dodamo da je kabinet znao da bivši agent pred Sudom Sakib Softić nema aktivnu legitimaciju pred Sudom pravde, moram kazati da se unaprijed znalo u uskom krugu ljudi da nemamo nikakvu šansu da zahtjev za reviziju Sud prihvati. Onda se pojavio prof. Scheffer sa pripremljenim zahtjevom, koji je obrazložio nekakvim mozaikom dokaza, održan je skup u Vijećnici i skup u Pozorištu gdje se govorilo o virtualnom genocidu. U Vijećnicu nisam ni pozvan, ali svakako mogu reći da ona nije bila mjesto za odluku o pokretanju revizije.

Od Pozorišta do Muzeja genocida

Sve mimo toga je velika obmana i laganje žrtava genocida, a učesnike iz Pozorišta bih pozvao da dođu u Potočare, u Muzej genocida koji smo otvorili prije šest mjeseci, jer ga do danas niko od njih nije posjetio. Muzej posjeduje dokumenta, fotografije i druge dokaze genocida, a na virtualnu pozorišnu priču možemo sačekati jer, evo, pokazalo se da je to ipak bila nekom potrebna predstava samo za jedan dan. Kako je već dovoljno vremena prošlo od potpune blamaže koju su doživjele država i žrtve genocida, bilo bi opravdano, sa ljudskog i moralnog aspekta, da ti novi dokazi budu prezentirani u Muzeju genocida u Potočarima i da, ako je moguće, uz dopuštenje onih koji su ih prikupili budu sastavni dio Muzeja. Danas je mnogo obrazovane djece koja su preživjela genocid, stekla akademsku naobrazbu i kojima niko ne može saopštenjima niti pečatima objasniti uvredu i poniženje koje im je priredila država za koju su dali svoju braću i očeve čije posmrtne ostatke i ovog 11. jula kopamo u mezarju u Potočarima. Mala satisfakcija bi im bila da im se Bakir Izetbegović izvini u svom obraćanju na ovogodišnjoj komemoraciji, to je najmanje što može i što očekuju.

Donedavno ste bili član SDA, stranke čiji se i klub u Srebrenici podijelio, čiji je zamjenik predsjednika državni ministar Adil Osmanović bukvalno izguran i zaista ponižen upravo u Srebrenici, stranke kojoj se najglasnije upućuju zahtjevi da Srebreničanima ostavi mogućnost da sami donose odluke u svojoj lokalnoj zajednici. Hoće li se to i kada dogoditi?

- Razgovaram sa puno članova SDA i moram kazati da većina misli da je ono što je priređeno Adilu Osmanoviću najveće poniženje koje se desilo nekom funkcioneru stranke od njenog osnivanja, taj dan je organizovan fizički napad na zamjenika predsjednika SDA i predstavnike Bošnjaka povratnika u Srebrenicu. Kako vrijeme odmiče, sve je više mišljenja da je napad organizovan ili se za njega znalo u kabinetu Bakira Izetbegovića, da postoje dokazi da su za to znali njegovi najbliži članovi i savjetnici u kabinetu. Znate da su predsjednik i Predsjedništvo SDA formirali komisiju da to istraži i napravi izvještaj o odgovornima, što je komisija i uradila na veoma profesionalan način, prezentirala hronologiju, imenovala odgovorne aktere, Glavni odbor je donio jasne zaključke o odgovornosti za one koji su to organizovali i povrh svega je u više navrata sam Izetbegović javno govorio da će odgovorni biti kažnjeni. Onda je sve zaboravljeno, kao da se nije ni dogodilo. Predsjednik SDA nije poštovao organe stranke, izvještaj komisije, odluke Predsjedništva i GO, stao je na stranu siledžija i svojih poltrona, ponizio svog zamjenika i povratnike odbornike u Srebrenici i prepustio da Srebrenicom upravljaju iz Tuzle i Sarajeva, i to osobe bez legitimiteta i oni koji ne žive u Srebrenici. Zbog pravednog odnosa i poštovanja onih koji su se vratili u Srebrenicu, kao i zbog traženja odgovornosti za najveći poslijeratni politički poraz - gubitak Srebrenice, dobio sam isključenje iz SDA, a dok je ovog rukovodstva SDA, niti će Srebrenicom upravljati Srebreničani niti mogu očekivati bolje dane osim možda pokoju bolesnu junicu.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Objavljeno: Tue, 11/07/2017 - 07:40

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top