Sajam namještaja “Interio” od 13. do 17. marta

Šemsa Alimanović iz Privredne komore Federacije BiH je kazala da drvna industrija bilježi trend rasta uprkos problemima kao što su snabdijevanje sirovinom i zakonska regulativa

Drvna industrija jedna je od najznačajnijih grana industrije u BiH koja iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate u proizvodnji i izvozu, a predstojeći sajam „Interio“ prilika je za predstavljanje najboljih predstavnika ove industrije – istaknuto je danas u Centru Skenderija.

Direktor KJP Centar Skenderija Amer Kapo je na pres-konferenciji kazao da će 36. izdanje Međunarodnog sajama namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja, te prateće industrije „Interio“ biti održano od 13. do 17. marta.

Ova manifestacija otvara sajamsku sezonu u Centru „Skenderija“, a učestvovat će kompanije iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Makedonije, Austrije, Italije, Njemačke, Švedske, Danske, Švicarske i Turske. Kada je riječ o broju izlagača, do petka smo imali oko 80 prijavljenih izlagača. Za posjetioce sajam će biti otvoren od 10.00 do 19.00 sati uz slobodan ulaz – naveo je Kapo, dodajući da će sajam biti održan u tri dvorane i pratećim prostorima, kao i da će biti sajamskih popusta, nagradnih igara i drugih sadržaja.

Što se tiče stručno-edukativnog programa prvog dana sajma najavljena je Međunarodna drvno-tehnološka konferencija koju organizuje Drvni klaster “Namještaj i drvo”, u saradnji sa Privrednom komorom Federacije BiH, a Vanjskotrgovinska komora BiH 14. marta organizuje seminar o temi “Izvoz osnovno opredjeljenje drvne industrije”.

Šemsa Alimanović iz Privredne komore Federacije BiH je kazala da drvna industrija bilježi trend rasta uprkos problemima kao što su snabdijevanje sirovinom i zakonska regulativa.

Poseban izazov je obrazovanje u ovoj oblasti u srednjim školama i na fakultetima, o čemu će posebno biti govora na konferenciji. Naglasit ćemo prednosti dualnog sistema obrazovanja, kao i nove trendove i savremenu tehnologiju. Poznato je da najviše izvozimo u EU, pa ćemo govoriti i o tome kako pomoći domaćim proizvođačima da postignu što kvalitetenije i konkurentnije proizvode – navela je Alimanović.

Ovaj sajam, po riječima Emine Jakubović iz Fabrike namještaja „Izazov“, prilika je da bh. firme pokažu sve ono što su postigle u predhodnih godinu dana u smislu tehnološkog napredka, kao i poboljšanja dizajna. Tako je „Izazov“ pripremio dvije nove kolekcije koje će predstaviti na sajmu.

Ova manifestacija podstiče spoj obrazovanja i privrede, pa će to biti prilika i za prezentaciju strukovnih obrazovnih institucija, a uz to je najavljena i izložba Asocijacije arhitekata BiH, kako piše Fokus.ba.

Centar „Skenderija“ – Sarajevski sajam od 1978. godine, u saradnji sa bosanskohercegovačkim i inostranim privrednicima, obrazovnim institucijama, komorama i strukovnim klasterima organizuje ovu sajamsku manifestaciju s ciljem podsticaja razvoja drvne industrije.

Izvor: