Velika posjeta sajmu u Cazinu, izlagači više nego zadovoljni organizacijom

Dosta hladnije vrijeme nego u proteklom periodu nije spriječilo veliki broj građana da posjeti „Cazinski sajam 2018“, koji se održava na platou ispred TC „Ljiljan“. I drugog dana sajma domaćih proizvoda izlagači su ponudili raznolike, kvalitetne i domaće proizvode.

Ipak, ne čudi činjenica da je na značajnom broju štandova bio izložen med, s obzirom da je cazinski kraj, osim što je poznat po najvećem broju proizvođača mlijeka, poznat i po velikom broju kestenovih šuma, pa prema tome i kestenovom medu.

Potvrdu kvalitete kestenov med Cazinske krajine dobio je i upisom u Registar Svjetskog instituta za intelektualno vlasništvo, a i prvi je to brendirani proizvod animalnog porijekla u BiH. 

finka

S obzirom na broj posjetilaca koje smo zatekli, možemo reći da je ovogodišnji sajam više nego uspješan, a zadovoljni su i sami izlagači.

- „Sajam u Cazinu mi je posebno drag, jer je organizacija iz godine u godinu sve bolja. Organizatori su stavili poseban akcenat na samu reklamu Sajma, ali i povećanje broja izlagača i popratnih sadržaja“, ističe Finka Ibrahimpašić iz Cazina, koja se bavi pčelarstvom i uzgojem aronije. Finka, osim kvalitetnog meda i proizvoda od aronije, posjetiteljima Sajma ponudila je i proizvode prirodne kozmetike.

mandiko

- „Zadovoljan sam Sajmom i samom organizacijom“, kratko je dodao izlagač petrovačkog sirca i basa, za ruralni razvoj „Mandiko“, a provjereno, jer smo probali, možemo reći da je riječ o proizvodu koji jednostavno morate probati.

Osnovni cilj Sajma je u dobroj mjeri već ostvaren, iako još uvijek traje. Ova jesenska manifestacija prilika je i malim i velikim proizvođačima da predstave svoje proizvode javnosti, a posebnost je što se izložbeni štandovi nisu plaćali, pa je to bila dodatna olakšica svima onima koji su željeli biti dio ove trodnevne priče.

sajam

- „Sajam je od velikog značaja zato što ovdje naši poljoprivrednici dobiju priliku da izlože i pokažu plodove svoga rada tokom cijele godine. Mi, pčelari, ali i ostali poljoprivrednici, imamo problem sa plasmanom svojih proizvoda. Radimo, ne žalimo trud ni vrijeme, proizvedemo, dovedemo do gotovog proizvoda i onda nemamo otkupljivače, kao ja za aroniju. Jednostavno, ne postoji potrebno tržište za takve proizvode“, dodala je Finka.

sajam

Drugog dana sajama, od 18 sati planiran je koncert sevdaha i starogradske pjesme Ibro Selmanović u pratnji maestra Dinke Mujanovića, čiji je Narodni orkestar dobio ovacije i na jedinstvenom tradicionalnom koncertu „Sevdah u Lisinskom“. 

Nakon toga održat će se i veliko izvlačenje dobitnika nagradne igre, gdje će biti podijeljeno oko 100-ak nagrada, a učestvovati ste mogli ako ste kupili nešto na Sajmu, te pri kupovini dobili nagradni kupon.

Trećeg i posljednjeg dana Sajma, u nedjelju, 23. septembra, održat će se kantonalna izložba stoke, koja ima višegodišnju tradiciju i završetkom koje će biti i zatvoren ovogodišnji sajam u Cazinu.