Salkić: Bošnjački učenici u RS-u već šestu godinu su sistematski diskriminisani

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 3. septembra 2018. godine, povodom početka nove školske godine, u pisanoj izjavi za medije upozorio na nastavak diskriminacije učenika Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik je podsjetio da šestu godinu zaredom traje organizovana sistemska diskriminacija učenika Bošnjaka na prostoru ovog entiteta, a koja se provodi kroz osporavanje prava na bosanski jezik i onemogućavanje nastave na bosanskom jeziku. 

"Ovakvim potezima vlast ovog entiteta krši Ustav Bosne i Hercegovine, Ustav entiteta, Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju Bosne i Hercegovine, ali i Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju ovoga entiteta. Prema ranijim stavovima ključnih međunarodnih organizacija i njihovih predstavnika u Bosni i Hercegovini, vlasti ovog entiteta krše međunarodno pravo, osporavajući Bošnjacima pravo da svoj jezik nazivaju bosanskim", kazao je Salkić.

Dodaje da je sistemska diskriminacija, nažalost opšteprihvaćena u ovom entitetu i ona mora prestati, ukoliko želimo da gradimo društvo jednakih mogućnosti. 

"Diskriminacija od ove godine poprima i druge oblike kroz implementaciju zajedničkih nastavnih planova entiteta RS u Bosni i Hercegovini i Republike Srbije, što je u potpunoj suprotnosti sa sporazumom između Bosne i Hercegovine i Srbije u ovoj oblasti. Žalosno je da vlast entiteta RS u Bosni i Hercegovini već godinama odbija razgovor sa roditeljima na ovu temu, te odbija prihvatiti zahtjeve koji su utemeljeni u ustavima i zakonima. Pozivam sve državne institucije, akademsku zajednicu, organizacije i sve one koji bosanski jezik osjećaju svojim, da učine sve napore kako bi se riješio ovaj problem, te dala podrška djeci i njihovim roditeljima. Zajedno možemo pobijediti i ovu diskriminaciju, kao što smo pobijedili i sve one procese koji su se vodili protiv našeg identiteta, jezika i naše domovine Bosne i Hercegovine". poručio je Salkić.

Očekuje da pravosudne institucije po službenoj dužnosti pokrenu istrage i sankcionišu one koji, šireći diskriminaciju i uskraćujući osnovna ljudska prava, krše ustave Bosne i Hercegovine i bh. entiteta RS, te zakone u Bosni i Hercegovini.

"Za ovakvo stanje visok stepen odgovornosti snose oni koji su zaduženi za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i oni koji su nametnuli i prihvatili amandmane na Ustav entiteta RS, te ostavili Bošnjake u ovom entitetu bez mogućnosti da u redovnim zakonodavnim procedurama zaštite interese Bošnjaka i spriječe ovakve oblike diskriminacije i kršenja ljudskih prava. Ova diskriminacija pokazuje da mora doći do promjene ustava entiteta RS i stvaranja mogućnosti da se Bošnjaci za svoja prava mogu izboriti kroz institucije, što danas nije slučaj. Pozivamo međunarodne organizacije i institucije, čija je obaveza zaštita ljudskih prava, a posebno prava djece, da prekinu saradnju sa onima koji krše međunarodno pravo i diskriminiraju djecu, što je neprihvatljivo u modernoj i civiliziranoj Evropi. Izostankom njihove reakcije se daje prećutna saglasnost za provođenje diskriminacije", kazao je potpredsjednik Salkić.