Salkić: Ne zaboraviti rodno mjesto i obavezu prema domovini BiH

Obaveza svih bh. građana, bez obzira na to gdje danas žive, jeste da daju svoj doprinos izgradnji demokratskih institucija države Bosne i Hercegovine, naglasio je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

- Zbog toga se svi Bošnjaci, ali i svi drugi građani, trebaju uvezati u jednu aktivnu mrežu da bi bili bolje povezani i da bi imali adekvatne informacije o stanju u domovini, ali i o najvažnijim procesima - rekao je Salkić, koji se sinoć sastao s Bošnjacima u gradu Gjoviku, dok je danas u Oslu prisustvovao godišnjoj sjednici Skupštine Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj.

U svom obraćanju prisutnima entitetski potpredsjednik je pohvalio izuzetnu organiziranost te islamske zajednice, kao i predanost u radu na očuvanju čvrstih veza s domovinom.

- Ovakav svijetli primjer organiziranja Islamske zajednice trebaju slijediti i druge organizacije koje okupljaju i predstavljaju Bošnjake, kako u Bosni i Hercegovini tako i u iseljeništvu. Da bi veze između domovine i dijaspore bile čvršće, važno je da svi vi aktivnije budete uključeni u aktivnosti koje su vezane za demokratske procese u Bosni i Hercegovini, ali i da se vaši stavovi, mišljenja i prijedlozi u budućnosti snažnije artikulišu u domovini. Želimo da se vaš glas snažnije čuje u Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

Pozvao je Bošnjake širom svijeta da, kada god mogu, pa makar i jednom godišnje, posjećuju svoju domovinu i rodni kraj, jer to je garancija njihove i opstojnosti domovine.

- Neka vam to bude obaveza. Mnogi su puno više dali da bi danas imali našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Nemojte nikada zaboraviti svoje rodno mjesto, a posebno to ne smiju uraditi oni koji su protjerani tokom agresije i genocida - kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

Godišnjoj sjednici Skupštine Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj su prisustvovali i Husein ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme, Mensur Pašalić, šef Odjela za dijasporu Rijaseta IZBiH, i Nedim Makarević, ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj.