Salkić poslao oštru poruku: Sve dok bosanski Srbi odlaze po instrukcije u Beograd svi u BiH ćemo biti u problemima

asd
Salkić ističe da Vučić potpuno svjesno pogrešno tumači sve dogovore iz Dejtona.

Potpredsjednik manjeg bh. entiteta Ramiz Salkić kazao je da sve ono što se dešavalo u prošlosti u Bosni i Hercegovini dolazilo iz Beograda.

- Sve dok bosanski Srbi odlaze po savjete i instrukcije u Beograd, sigurno je da ćemo svi u BiH biti u velikim problemima i upravo ovakvi odlasci sigurno nagovještavaju ponovo određene aktivnosti koje će usporavati BiH i razvoj na EU i NATO putu – poručuje na početku Salkić, prenosi Hayat.

Salkić ističe da Vučić potpuno svjesno pogrešno tumači sve dogovore iz Dejtona.

- Oni su u Dejtonu bili u pregovorima o miru u BiH i stavili su određene potpise na te sporazume. Oni su se obavezali, dakle kao strana, koju su Ujedinjeni narodi u više navrata okarakterizirali i pozvale da prestanu oružanu agresiju na BiH. S druge strane bili su tu da obećaju da neće više pomagati bosanskim Srbima, da neće provoditi ratne aktivnosti. Srbija je jedina zemlja u svijetu koja je presuđena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce. Oni se u skladu sa tim trebaju početi ponašati. Izvor negiranja genocida nisu bosanski Srbi, već matrica koja dolazi iz Beograda, a oni samo sljedbenici i izvršioci jedne takve politike i svega onog šta provode kroz “Memorandum 2”, koja zahtijeva, traži i preporučuje da se BiH tretira kao nemoguća zemlja, da se pravi ambijent i uslov u kojem nije moguće da funkcioniše – naglašava naš sagovornik.

O odlasku Inzka iz BiH, Salkić govori da ne bi trebao napustiti BiH, a da ne ispuni svoje obećanje prema građanima BiH i nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

- U našem narodu važi ona “ono što obećate, vaša je obaveza i dug. Dakle, Inzko ne bi trebao napustiti BiH, a da ne ispuni tu obavezu prema građaniima BiH, prema žrtvama genocida, porodicama i svima onima koji su preživjeli patnju u Srebrenici. On treba da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida, ali ne samo to, već i Zakon o ulasku u BiH svima onima koji negiraju genocid u Srebrenici. Onda bi mnogi ovi koji svakodnevno vršljaju po BiH kao različiti zvaničnici iz susjednih zemalja, ne bi to mogli činiti. Promjena na poziciji predstavnika mogla bi biti korisna. Ne znamo šta će Christian Schmidt raditi i kakve su mu orijentacije. Puno je špekulacija o tome, ali dolazi iz velike i prijateljske zemlje prema BiH. Izuzev Rusije u PIC-u sjede predstavnici puno prijateljskih zemalja prema BiH i vjerujem da su dobro razmotrili imenovanje Schmidta. Očekujem od njega da se zaustave procesi koji se vode, a to je sistemska diskriminacija, nepoštovanje odluka Ustavnog suda i sve ono što piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu – kazao je između ostalog Salkić.