Salkić tvrdi da Rusi neće smanjiti isporuku plina, iako je bilo najavljeno

.
Tačno je da je BH-Gas dana 16.12.2020. godine u 12:16 sati dobio potvrdu o odobrenju potrebih količina prirodnog gasa za Energoinvest/BH-Gas

Nakon objave da je ruski "Gazprom" obavijestio Upravu BH Gasa da je smanjio isporuku plina BiH za 50 posto, stiglo je saopćenje BH Gasa.

BH-Gas obavještava javnost da je u 17:36 sati dobio potvrdu prvobitne nominacije prirodnog gasa za dan 17.12.2020. godine, čime se stvaraju uvjeti da svi potrošači prirodnog gasa imaju uredno snabdijevanje prirodnim gasom.

- BH-Gas izražava žaljenje za situaciju koja je stvorena u javnosti i za koju BH-Gas ne snosi nikakvu odgovornost. Tačno je da je BH-Gas dana 16.12.2020. godine u 12:16 sati dobio potvrdu o odobrenju potrebih količina prirodnog gasa za Energoinvest/BH-Gas. 

Nakon toga, u 15:39 sati dobili smo obavijest od strane Gazprom Exporta da Energoinvestu/BH-Gasu umanjuju odobrene količine prirodnog gasa za 50 posto. Gazprom Export povodom novonastale situacije nikakav zvaničan dopis nije uputio, niti dao bilo kakvo obavještenje, izuzev telefonskog obrazloženja sa primpredajne tačke Beregovo da su u pitanju tehnički problemi. 

Nakon ove informacije, kako smo i saopćili, BH-Gas je ponovno dobio potvrdu prve nominacije za dan 17.12.2020. godine. Niti za ovu potvrdu nominacije nije dato nikakvo obrazloženje.