Salmonela u nalazu iz Ajdinovića?

Institut iz Zenice je završio posao, ali se čekaju brisevi djece koja su ležala u sarajevskim bolnicama. O Ajdinovićima će raspravljati i poslanici ZDK-a

Oslobođenje nezvanično saznaje da je nalaz uzoraka uzetih iz SRC-a Ajdinovići, a koji je radio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, pokazao prisustvo salmonele. Čekaju se još nalazi iz Sarajeva, gdje su uzeti brisevi od djece koja su bila u bolnici.

Pitanja za inspekciju

Nakon što je Uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona ukinula odluku o zabrani rada, izvjesno je da će SRC u narednim danima ponovo biti otvoren za goste. Ali, sve što se dešavalo u prethodnih 30-ak dana, ponukalo je ljude da se zapitaju da li je ono što se desilo u Ajdinovićima bilo plod slučajnosti, lošeg higijenskog stanja u Centru ili je možda riječ o namještaljci nekog ko bi imao korist od toga da se Ajdinovići zatvore.

Mladen Simić (SDP), zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a, potvrdio je za Oslobođenje da će na narednoj sjednici Skupštine, 30. septembra, uputiti poslaničko pitanje Upravi za inspekcijske poslove ZDK-a i inicijativu Kolegiju kantonalne Skupštine u vezi sa SRC-om Ajdinovići.

- Pitanje za KUIP ZDK-a je koji je pravni osnov i koji su to razlozi da su informacija o nalazu inspekcijskog nadzora nad ugostiteljskim objektom u kojem je došlo do trovanja većeg broja građana (djece) i mikrobiološki nalaz Instituta za javno zdravstvo o istom pitanju tajna za bh. javnost? Kada je u pitanju inicijativa, tražim da Skupština Kantona preduzme potrebne mjere i informaciju o uzrocima oboljenja (trovanja) djece u SRC-u Ajdinovići kod Olova učini javnom, sa odgovorom nadležnih šta se preduzima na rasvjetljavanju ovog slučaja i preduzimanjem mjera i sankcija protiv odgovornih, kazao je Simić.

Ako takva informacija ima oznaku tajnosti, objasnio je da traži odgovor na pitanje ko ju je odredio i iz kojih razloga. U tom slučaju će, pojasnio je, ini

- Govorim, dakle, kao neko ko je iz Olova i kao neko ko je korisnik njihovih usluga. Zaista sam bio​ prezadovoljan svaki put kada sam boravio u SRC-u Ajdinovići. Uvijek je bilo odlično, usluga na vrhunskom nivou. Da li su oni pogriješili u nekoj proceduri ili je inspekcija uradila pogrešno svoj posao, ne znam. Ali, svakako čudi da nema povratnih informacija o tome šta je to bilo, da nema rezultata analize uzetih uzoraka. Možda se i advokat firme prešao, pa senzacionalistički izrekao neke stvari. Uglavnom, Ajdinovići trebaju nama, a mi trebamo Ajdinovićima. Oni su ponos Olova koje je postalo prepoznatljivo i po ovom sportsko-rekreativnom centru. To je jedno lijepo izletište, vazdušna banja, zaista fantastično mjesto. Mogu samo reći da ću prvom prilikom otići tamo kad Centar bude otvoren i rado opet koristiti njihove usluge, kazao je Čolaković.

Prekinuti planovi

Munib Zaimović (SBB), načelnik Breze, rekao nam je da je mjesec prije zatvaranja Ajdinovića bio sa porodicom i gostima iz Njemačke i da im je bilo divno tamo.

- Objekat je zaista reprezentativan, sadržajan, usluga na vrhunskom nivou, hrana odlična. Tamo sam pojeo najbolji burek u životu. Sve je bilo na najvišem nivou. U vrijeme kad sam bio tamo, bila su djeca iz Slovenije, Hrvatske, Zenice, Žepča... Moje mišljenje je da ima nešto više u svemu ovome. Sigurno ima neku pozadinu, ustvrdio je Zaimović.

Ermin Zukić, prvi čovjek Sportskog društva Winner iz Zenice, čiji su članovi zajedno sa košarkašima zeničkog Kengura i žepačkog Orlovika i pretpionirima NK Čelik bili od 29. jula do 2. augusta na ljetovanju u SRC-u, rekao je da će ponovo biti korisnici usluga ovog centra.

- Na jednom mjestu smo imali skijanje u zimskom i plivanje u ljetnom periodu, što je jedinstveno u našoj zemlji. Svaki put kada smo dolazili, imali smo priliku da vidimo nešto novo. Nadam se da će se nastaviti razvoj SRC-a. Znamo da su planirali napraviti sportsku dvoranu i ski-lift, rekao je Zukić.