Samit EU u Tallinu: Macron traži podršku za predloženu reformu EU

Home

Samit EU u Tallinu: Macron traži podršku za predloženu reformu EU


Francuski predsjednik Emmanuel Macron dobio je podršku njemačke kancelarke Angela Merkel u planovima za reformu EU poslije Brexit na bazi, kako je to Merkel rekla „intenzivne saradnje Pariza i Berlina“.

Ali mnogi evropski lideri su na samitu u Tallinnu ostali suzdržani prema novom projektu, sumnjajući u spremnost glasača da se odreknu nacionalne kontrole te strahujući da jačanja anti-EU osjećaja koji odvode Britaniju van bloka i u kojem desničari, kao što je to bilo u Njemačkoj, dobijaju sve više mjesta u europskim parlamentima biti nastavljeno.  

"Sinoćnji razgovori su pokazali da postoji zajedničko shvatanje da postoji potreba da EU učini korak naprijed. Danas smo svi uvjereni da Evropa mora ići naprijed brže i jače,s više suvereniteta, jedinstva i demokratije", rekao je Macron danas, a nakon što je sinoćnja večera EU lidera potrajala i nakon ponoći.

On je izrazio zadovoljstvo što se predsjednik Vijeća EU Donald Tusk obavezao izvijestiti lidere EU, na narednom sastanku za tri sedmice o prijedlozima za konkretne korake. Tusk je, ipak, bio oprezniji u izjavama tražeći da se korak po korak pristupa problemima. Rekao je da EU mora sačuvati jedinstvo.

"Iako neki misle da je sve ovo neka Eurovizija, a možda i jeste, lično sam uvjeren da svi imamo veliku korist od toga, posebno ako pjevamo zajedno", rekao je Tusk.

Merkel je razgovarala i nasamo s Macronom, a danas je rekla da postoji velika doza saglasnosti.

"Europa ne smije stajati u mjestu, već se mora razvijati",rekla je Merkel.

 

(Izvor: radiosarajevo.ba)

Topic
Objavio: Sat, 30/09/2017 - 07:43

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top