Migrantska kriza: Samo ozbiljan pristup u nadzoru i upravljanju polučit će rezultate

Da se sve ozbiljnije shvataju odluke ovdašnjih vlasti kada je migrantska kriza u pitanju, dokazuje dolazak državne delegacije, predstavnika Evropske komisije te Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Ipak, najveći teret i dalje ostaje na Gradu Bihaću, koji je doduše odredio lokaciju novog prihvatnog centra, ali još uvijek čeka na odgovor viših instanci kada su u pitanju zahtjevi Gradskog vijeća

Kada su shvatili da su problemi u krizi institucija BiH i pojedincima na njihovom čelu, članovi Operativne grupe Vlade USK za nadzor i upravljanje migrantskom krizom, odlučili su se, kaže premijer Mustafa Ružnić, na agresivniji nastup.

Od Akcionog plana, kojeg su prezentirali i parlamentarnim zastupnicima, neće odustati a u pozvani su i na vanrednu sjednicu Federalnog parlamenta zakazanu u ponedjeljak. Uz to je i Gradsko vijeće Bihaća, odlučilo da nova lokacija privremenog smještaja migranata bude Vučjak.

Radni sastanci u Ministarstvu sigurnosti BiH rezultirali su hitnom procedurom donošenja pravilnika o formiranju centra, njegovom izgledu i kućnom redu, pa se očekuje da će ovaj put pomenuto ministarstvo i Ured za strance stati iza odluke Grada Bihaća i Vlade USK. Očito su popustile i bihaćke gradske vlasti, koje su do skora tvrdili da novom lokacijom rješavaju samo problem svoje lokalne samouprave. Osim Bihaća, što se ne smije zaboraviti, i Velika Kladuša je podjednako epicentar migrantske krize, kako prenosi RTV USK.

A da bi se pomoglo Velikoj Kladuši, kako se može zaključiti, Gradskom vijeću Bihaća morat će se udovoljiti zahtjev da se i tamo formira prihvatni centar, iz kojeg bi migranti kontrolisanim prijevozom dolazili do Centra na Vučjaku. Pitanje je i traženog povećanja koeficijenta prihoda od raspodjele javnih prihoda jer Federalni parlament o tome tek treba donijeti odluku. Hoće li se ovdje pokazati zrelost i ozbiljnost svih relevantnih institucija na državnom nivou, ostaje da se vidi.