Dodik i Čović su samo sumirali utiske (VIDEO)

Kraj priče o formiranju vlasti na državnom nivou još je neizvjestan. Samo dan nakon sastanka trojice lidera Bakira Izetbegovića (SDA), Milorada Dodika (SNSD) i Dragana Čovića (HDZBiH) i njihovih delegacija, održanog u Sarajevu, uslijedila je šutnja. No, kako je i priželjkivao lider HDZ-a BiH, telefoni su radili, ali samo između njega i Dodika.

Ništa zanimljivo

"- U telefonskom razgovoru između predsjednika Dodika i gospodina Čovića nije bilo ništa pretjerano zanimljivo, s obzirom na to da SNSD nije pravio nikakve probleme, kao ni HDZBiH. Oni su samo konstatovali na koji način se sve to odvijalo, ko je odgovoran za probleme i za činjenicu da BiH spada u rijetke zemlje u Evropi u kojima pola godine poslije održanih izbora nije moguće ni formirati vlast, a kamoli napraviti neki ozbiljniji korak i bilo šta što bi pomoglo građanima te zemlje", kaže portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

To da će predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić biti na mjestu ministra sigurnosti informacija je koja je stigla od lidera SDA i SNSD-a, a što je iznenadilo i samog Radončića, koji je rekao da nema informacija šta su njih trojica razgovarala ili dogovarala, prenosi Oslobođenje.ba.

"- Svaka ozbiljna stranka mora potpisati koalicioni sporazum, partnerski odnos, precizirati ono za šta ćemo se zalagati kao parlamentarna većina, koji će nam biti prioriteti. Baš je to ono što smo potpisali sa DF-om i tu je apsolutno sve jasno te sa tri poslanika NB-a. SDA je s njima to potpisala i s njima i realizira. Ostaju otvorena vrata i za druge koji žele da se priključe, ali mora biti sve jasno precizirano i potpisano", ističe Aljoša Čampara, član Predsjedništva SDA.

Dodik je nakon sastanka ponovio da ne prihvata nikakva uslovljavanja kada se radi o formiranju Vijeća ministara BiH te da i dalje ne podržava aktivaciju MAP-a, odnosno usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

"- To je osnovni uslov. Nema tu pristajanja i nepristajanja, traženja nekih kompromisa. Radi se o nečemu što je obaveza, što proizlazi iz Ustava, zakona iz drugih odluka, koje su donijele državne institucije. Ovo nije nikakav švedski sto, da se može uzimati sa njega ono što vam se sviđa. Imamo obavezu da provodimo zakone i da provodimo sve ono što znači vladavinu zakona i vladavinu prava. SDA ostaje pri tom stavu i pri tim principima. Na kraju ste vidjeli da ustvari ništa nije dogovoreno upravo iz tog razloga što SDA nije htjela pristati ni na šta bez aktivacije MAP-a", napominje Čampara.

 

Bez promjene

Kovačević ponavlja da je Narodna skupština usvojila rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS-a i “to je nešto što obavezuje sve zvaničnike RS-a na nivou BiH”.

"- I tu se ništa neće promijeniti", dodaje Kovačević.

​S obzirom na to da je ANP i dalje kamen spoticanja, upitno je kako uopšte formirati vlast.

"- Vidjećemo šta će biti. Vjerovatno će zdrav razum na kraju morati preovladati i moraju se svi držati onoga što su ranije potpisali. Ne počinje život od danas ili od sutra. Imamo i Zakon o odbrani i odluke Predsjedništva o NATO-integracijama, tako da mi od toga jednostavno ne možemo odustati, jer je to naša osnovna obaveza", zaključuje Čampara.