Šampioni baštine i tradicije Bosanske Krupe

.

Federalno ministarstvo kulture i sporta protekle sedmice organiziralo je manifestaciju „Dani europskog naslijeđa 2022”, ove godine pod motom „Održiva baština”. Pored mnogobrojnih odličnih projeka škola sa područja Federacije, JU Druga osnovna škola iz Bosanske Krupe, učenik Saladin Omerčić pod mentorstvom mr.sc. Edvina Alijanovića, osvojili su prestižno prvo mjesto.

U kulturnom radu mr.sc. Alijanovića, na zaštiti i širenju kulture svoga grada, Bosanske Krupe, posebno mjesto zauzima manifestacija Dani europskog naslijeđa koja se obilježava u svim evropskim zemljama. To govori i činjenica da već duži niz godinaova škola pod mentorstvom profesora Alijanovića ostvaruje zapažene rezultate osvojivši četiri puta prvo mjesto, tri puta drugo mjesto i tri puta treće. Ako uzmemo u obzir da na ovom takmičenju učestvuju sve općine Federacije BiH, predstavljajući kulturu svoga kraja, možemo reći da je profesor Edvin Alijanović ostvario veoma zapažene rezultate predstavljajući kulturu Bosanske Krupe.

U našoj zemlji ova manifestacija se održava pod nazivom “Mladi i naslijeđe” i podržana je od Federalnog ministarstva kulture i sporta. Tema ovogodišnjeg konkursa bila je “Održiva kulturna i prirodna baština - tradicija, budućnost i mladi”, te je za cilj imala da podstakne na istraživanje i saznanje o kontinuitetu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa BiH.

JU Druga osnovna škola, njeni učenici i već dugogodišnji mentor, profesor Alijanović predano rade na promoviranju ljepota, historije i kulture svoga grada. Bosanska Krupa je postala prepoznatljiva u Federaciji BiH po historijskim spomenicima, ljepotama, tradicionalnim zanatima, materijalnim historijskim ostacima i tradicionalnim rukotvorinama na koje već godinama kroz svoj predani rad ukazuje profesor Edvin Alijanović.