fbpx Sana, biser u srcu Krajine

Sana, biser u srcu Krajine

Home

Sana, biser u srcu Krajine


U blizini sela Donja Pecka, na razmeđu opština Mrkonjić Grad i Ribnik, u hladu šumovitih visova i stoljetnih stabala, izvire Sana, jedna od najčistijih i najljepših rijeka u Bosni i Hercegovini.

Dobila je ime od starih Rimljana zbog svoje čistoće i ljekovitosti, a etimološki korijen njenog naziva je imenica "sanus", što znači zdravlje.

Legenda kaže kako su poslije krvavih bojeva s ilirskim plemenima, izranjavani rimski legionari liječili povrede pored njenih čistih virova i brzaka.

Impresionirani njenim tajnovitim ljekovitim svojstvima, legionari rijeci dadoše takvo ime.

Sana nastaje od tri jaka kraška vrela, čiji se tokovi na jednom mjestu spajaju u jedinstvenu riječnu maticu.

 

Raj na Zemlji

Voda je milionima godina dubila tvrdu krašku stijenu, strpljivo pronalazeći načine da tajnovitim podzemnim labirintima izbije na površinu. Ovom biseru u srcu Krajine se na njenom putu pridružuju brojni veći ili manji izvori, tvoreći s gustom i zelenom šumom i netaknutom prirodom pravi raj na Zemlji. 

U donjem toku, od izvora pa sve do Ključa, Sana je brza rijeka, dok na svome putu od Ključa do Sanskog Mosta ima mnogo mirniji tok. Kod mjesta Vrhpolje prima Sanicu, svoju najveću i vodom najbogatiju pritoku, koja izvire dvadesetak kilometara od ušća, u blizini istoimenog mjesta. Poslije Sanskog Mosta gubi sve odlike kraške rijeke i poprima osobine mirnog i ravničarskog toka.

Značajnije desne pritoke Sane su: Kozica, Vučaj potok, Potočanska rijeka, Kijevska rijeka, Tramošnjica, Gluvač, Glamočnica, Kruharuša, Sasina, Pilješka rijeka, Mala rijeka i Bukovac, a lijeve: Glibaja, Bliha, Zdena, Dabar, Majdanska rijeka, Volar, Japra, Gračanica i Stara rijeka. Ukupna dužina njenog vodotoka iznosi 138 kilometara s površinom poriječja od 3.370 kilometara kvadratnih, što je svrstava među veće rijeke u BiH.

Na svom putu protiče kroz općine: Ribnik, Ključ, Sanski Most, Oštru Luku i Prijedor, kao i brojna manja mjesta, te se u samom centru Novog Grada, ulijeva u Unu. Sana spada u tople rijeke i za vrijeme ljetnog perioda pogodna je za kupanje.

Pruža izuzetne mogućnosti za razvoj kupališnog turizma, pa se na njenim obalama nalaze brojne uređene plaže koje privlače veliki broj turista. Isto tako, ribolov na Sani je rasprostranjen, jer ona obiluje raznim vrstama ribe, a najviše cijenjena i spominjana je mladica. Pruža idealne uslove za razvoj ribolovnog turizma, ali ovaj resurs je sve do sada slabo ili nikako iskorišten.

Na Sani se organiziraju sportska takmičenja u kajaku i raftingu, a spuštanje ovom rijekom je isto toliko živopisna, ali mnogo manje opasna avantura nego što je to na Uni, pogotovo za početnike.

 

Povratak riječkog raka

Industrijska postrojenja koja su u prijeratnom periodu bili najveći zagađivači Sane i njenih pritoka prestala su raditi poslije završetka prošlog rata u BiH, tako da je u posljednje dvije decenije došlo do ekološke revitalizacije cjelokupnog riječnog sliva, pišu Nezavisne.

 

(Izvor: Nezavisne)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 18/06/2017 - 18:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top