Sanjanin Hazim Čekić Obnovio spomenik posljednjem kapetanu grada

Životni san Sanjanina Hazima Čekića (77), koji već duže od 20 godina živi u američkom gradu Sent Luisu, da obnovi u ratu porušeni nišan svome pretku Hasan-begu Čekiću, istorijskoj ličnosti i posljednjem kapetanu grada na Sani, ostvario se ovih dana.

Čekić kaže kako je trebalo puno muke, truda i sredstava da u proteklih godinu dana obezbijedi sve neophodne dozvole i saglasnosti od strane lokalnih vlasti i Islamske zajednice.

Na mjestu gdje se nekada nalazio, u dvorištu Hamzibegove džamije, sada ponovo stoji nišan Čekićevog pretka, obnovljen u identičnom obliku kako je nekada izgledao.

“Njemu pripadaju značajne zasluge u razvitku ovog grada i malo mi je krivo što je njegova istorijska uloga danas zaboravljena i zanemarena. Nišan je izrađen u Bihaću od najkvalitetnijeg kamena bihacita”, objašnjava on.

Tokom posljednjeg rata pomenuti nišan je porušen, baš kao i džamija koja je također tada srušena, a od svega je ostao tek jedan sačuvani fragment. Nakon što je džamija u poslijeratnom periodu ponovo izgrađena, preostali fragment je postavljen na kameni podest, gdje se i sada nalazi.

Ovaj Sanjanin s američkom adresom kaže kako je “preko bare” otišao kao izbjeglica, odmah na početku ratnih stradanja, kao čovjek koji je već bio prevalio pedesetu godinu. Ističe kako u Americi živi od skromnih primanja te da je dugo vremena štedio kako bi ispunio dugogodišnji zavjet.

Čekić kaže kako se amaterski bavi izučavanjem istorije, a da ga misao o obnovi porušenog nadgrobnog spomenika progonila dugo vremena.