Sanjanin Sanel Kaltak na biciklu "osvojio" Everest

sanel
SANSKI MOST - Sanjanin Sanel Kaltak, koji već dugi niz godina živi i radi u Italiji, ostvario je nedavno pravi sportski podvig u biciklizmu, sportu kojim se već dugo bavi, upisavši se na listu biciklista koji su "osvojili" Everest.


Jedan od posljednjih velikih izazova u biciklističkom sportu, o kojem se puno priča u posljednje vrijeme, jeste takmičenje nazvano "Everesting".

U stvari radi se o neprestanoj vožnji jednim istim usponom gore i dolje sve dok takmičar ne pređe razdaljinu koja odgovara visini od 8.848 metara, koliko je visok najviši planinski vrh na svijetu.

Kaltak kaže kako je za ostvarenje svog nesvakidašnjeg podviga odabrao strmu planinsku stazu u blizini grada Agordo, gdje trenutno živi, a kako bi postigao željeni rezultat neprestano je vozio punih 18 sati, te ukupno 29 puta ponovio jedan isti uspon.

"O kakvom se teškom poduhvatu radi govori i podatak da sam tokom ove duge i naporne vožnje na brdskom biciklu izgubio preko 9.000 kalorija i preko tri kilograma. Također, na pola puta se pogoršalo vrijeme i počela je padati kiša, tako da je sve bilo mnogo teže nego što sam očekivao. Moram istaći i da sam se prije toga dugo pripremao, a moj je rezultat ozvaničen i upisan u zvanični registar 'Everesting' takmičenja", kaže Kaltak.

Dodaje kako se nije zaustavio kada je dostigao visinu uspona Everesta, već je nastavio dalje, pa njegov konačni rezultat iznosi 9.322 metra.

Ovaj 40-godišnjak kaže kako je u Italiju otišao za vrijeme rata u BiH, skupa s roditeljima kao izbjeglica, i da su njegovi prvi sportski koraci bili vezani za plivanje, a da je potom zavolio sport kojim se sada bavi, prvenstveno brdski biciklizam.

Istim stopama krenuo je i njegov sin Alen, koji je prije tri godine, u mlađim kategorijama, postao prvak Italije u prvenstvu brdskog biciklizma, koje je održano u blizini Torina.

Inače, kada je u pitanju "Everesting", na zvaničnoj stranici ovog takmičenja, čiji je pokrovitelj poznata austrijska kompanija "Red bul", stoji podatak da je do danas 10.450 biciklista iz 96 zemalja ostvarilo ovaj uspjeh, pri čemu su prevezli blizu četiri miliona kilometara.

Image
kaltak