Sanjanka Sanela Kazić hobi pretvorila u biznis

Sanela Kazić (22) iz Sanskog Mosta odlučila je da hobi izrade različitih suvenira, cvjetnih aranžmana, rukotvorina od bakra i drveta te drugih predmeta, pretvori u biznis. Ona je prije godinu dana otvorila vlastitu suvenirnicu u Sanskom Mostu, koja danas bilježi dobru posjetu.

Sanela kaže da je talenat i ljubav za ovaj posao naslijedila od oca Irfana, ali da ga je vremenom prevazišla u mnogim stvarima.

-Poslije srednje škole dugo sam bezuspješno tražila posao u svojoj struci, a onda sam došla na ideju da pokrenem vlastiti biznis. Nisam se pokajala, jer sam za kratko vrijeme uspjela vratiti uloženi novac, a moja suvenirnica je postala prepoznatljiva- kaže mlada Sanjanka

Dodaje da je tajna uspjeha u kreativnosti i novim idejama te ističe kako neprestano na tržište lansira nove proizvode.

Ističe da je mnogo uspješnija u tehnici drvoreza, koja podrazumijeva specifični način obrade drveta i ima dugu tradiciju na području Bosne i Hercegovine.

-Od drveta izrađujem rezbarene kutije, zidne satove, slike na kojima su gradovi i drugi motivi. Pri izradi koristim klasični drvorezbarski alat, lemilice za pirografiju i proizvode za lakiranje i bojenje gotovih proizvoda, a ponekad upotrebljavam i tehniku intarzije- objašnjava Kazićeva

Kaže da se ni u jednom trenutku nije pokajala što je pokrenula vlastiti biznis te da je žalosti što sve veći broj mladih ljudi odlazi van granica naše zemlje u potrazi za boljim životom. Dodaje da posla ima, posebno tokom ljetnog perioda, kada u gradu na Sani boravi veliki broj turista i Sanjana koji žive i rade u inostranstvu.