Sansk Most se sjeća vremena zla održana šetnja za istinu i nezaborav

sanski most
U Sanskom Mostu održana je tradicionalna „Šetnja za istinu i nezaborav“ te su posjećena mjesta koja sjećaju na stravične zločine počinjene u ovom gradu…

 

Nakon što je u aprilu 1992. godine nasilno preuzeta vlast u Općini Sanski Most, tokom maja započelo se s realizacijom plana etničkog čišćenja koji je podrazumijevao ubistva, uništavanja imovine, zarobljavanja i zatočenja u logore.

U sklopu obilježavanja godišnjice stradanja i prisjećanja na taj period, općinske delegacije i građani okupili su se ispred spomen-obilježja koje sjeća na 75 šehida i poginulih mještana Mahale, Muhića i Otoka, gdje je položeno cvijeće ispred spomen ploče, te je učenjem fatihe odata počast svim ubijenim mještanima.

Podsjećamo, paravojne formacije SDS-a te regularne i rezervne jedinice JNA, tih majskih dana 1992. godine, na ovaj dio Sanskog Mosta u samo dva dana ispalile su više hiljada projektila koji su razarali stambene objekte i sijali smrt. Nakon bjesomučnog granatiranja srpske formacije su započele etničko čišćenje, što je podrazumijevalo ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva.