Sanski most bez novih zaraženih, devet zaraženih u USK

Sanski Most
Rezultati analize 25 testova koji su prije dva dana poslati iz Sanskog Mosta u Sarajevo pokazali su da su svi negativni na Covid 19, što znači da nema novozaraženih osoba.

Ovu informaciju potvrdila je dr. Nada Elijaš, načelnica Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja. Inače, u istom turnusu s područja Unsko sanskog kantona na testiranje je poslato ukupno 125 uzoraka, a na koronavirus bilo je pozitivno čak devet.

Radi se o tri osobe iz Bihaća, jednoj iz Cazina i čak pet iz Bosanskog Petrovca.
Dr. Elijaš je istakla kako je jučer urađeno 20 novih testova i da su oni danas poslati na analizu, a rezultati će biti poznati sutra. U narednom periodu, kako je istakla, pristupiće se retestiranju ranije testiranih lica koja su bila u kontaktu s četvoro zaraženih iz Sanskog Mosta.

Kada je riječ o oboljelima koji se nalaze u izolatorijumu Gata, njihovo zdravstveno stanje je stabilno i dobro se osjećaju.
Kako smo informisani, oni u karantinu trebaju biti 14 dana, u toku kojih bi se trebali dva puta testirati i ukoliko testovi budu negativni, poslije tog roka biće otpušteni kućama.

Također, prema uputustvima Ministarstva zdravstva i socijalne politike USK, uslijediće i testiranje osoblja i korisnika usluga staračkih domova u cijelom kantonu.

Trenutno se u kućnoj izolaciji nalaze 33 osobe iz Sanskog Mosta, dok je za 310 lica istekao period karantina. I pored toga što je došlo do liberalizacije određenih mjera, na građane se apeluje da održavaju socijalnu distancu te koriste zaštitne maske.