SANSKI MOST: JKP "Sana" - U stečaju, a stala na noge

Home

SANSKI MOST: JKP "Sana" - U stečaju, a stala na noge


Javno komunalno preduzeće "Sana", tri godine nakon uvođenja stečaja, sada posluje na zdravim osnovama, a u proteklom periodu vraćena je gotovo polovina dugovanja prema komitentima i zaposlenicima.

Prema riječima Faruka Alagića, tehničkog direktora ovog preduzeća, vremenom je postignuta redovnost u isplati plata i toplih obroka zaposlenicima i njima se sukcesivno isplaćuju zaostala dugovanja.

On je dodao kako je u planu i nabavka novog kamiona za odvoz smeća te parkomata, a ukupna vrijednost ove investicije iznosiće 100.000 maraka.

Prema riječima Mehmeda Kasića, stečajnog upravnika u ovom preduzeću, bilo je neophodno da se obave bolni reformski zahvati kako bi se omogućio opstanak firme.

Prema njegovim riječima broj zaposlenih u preduzeću smanjen je sa nekadašnjih 76 na 47 radnika, što je ocijenjeno kao optimalan broj za obavljanje osnovnih radnih zadataka.

On je istakao kako se planira i reorganizacija za izlazak firme iz stečaja, što će omogućiti prijavljivanje na tendere te dobijanje novih poslova. Radnici koji su bili tehnološki višak, prijavljeni su na biro za zapošljavanje te su u periodu od godinu dana ostvarivali novčanu nadoknadu za nezaposlenost.

Stečaj u ovoj firmi pokrenut je na zahtjev povjerilaca zbog velikih dugovanja u iznosu od preko 2,5 miliona maraka, koje preduzeće nije bilo u stanju redovno izmirivati. U proteklim godinama, zbog teške ekonomske situacije, ovu firmu su često potresali štrajkovi zaposlenih.

 

(Izvor: Nezavisne)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 08/05/2017 - 08:31

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top