Sanski Most: Neobična lađa plovi Sanom

Na rijeci Sani, na dijelu vodotoka između gradskog i mašinskog mosta u Sanskom Mostu, odnedavno se može vidjeti za ovdašnje prilike neobična lađa, čiji je vlasnik Mensur Unkić došao na ideju da na ovaj način pokuša obogatiti turističku ponudu i gostima približiti čari i ljepotu ovog dijela toka Sane.

Kaže kako se radi o promotivnoj, ali i poslovnoj ideji koja je već naišla na dobar prijem i sve je veće interesovanje za vožnju i iznajmljivanje lađe, čiji je kapacitet osam osoba.

Unkić kaže kako je djelatnost uredno prijavio i kako se nada da će ovaj njegov poslovni potez imati pozitivan odjek. "Lađu je načinio poznati lađar Himzo Bužimkić iz Bosanske Krupe, ima ugrađene klupe i stol, nadstrešnicu protiv sunca, pa čak i noćnu rasvjetu. Pokreće je ekološki nečujni motor koji napaja automobilski akumulator od nekoliko konjskih snaga i vožnja njome je uistinu jedinstven doživljaj", dodaje Unkić.

Kaže kako potencijalni korisnici po pristupačnim cijenama mogu birati da ih on vozi ili da sami iznajme lađu na određeno vrijeme, pišu NN.

U ponudu se, kako kaže, može ukalkulisati piće ili hrana, tako da ugođaj bude potpun. Dodaje kako je ovaj dio toka rijeke Sane, za razliku od prijeratnog vremena, kada su se na ovim prostorima nalazila najpopularnija kupališta koja su vrvjela od posjetilaca, sada potpuno zanemaren i zaboravljen. Lađa je, kako kaže, njegov mali doprinos da se ova istorijska nepravda na neki način pokuša ispraviti. S obzirom na to da je nezaposlen, Unkić se nada kako će ova njegova poslovna ideja, u čiju realizaciju je, kako ističe, uložio znatna sredstva, biti uspješna i ekonomski isplativa.