MOŽE I OVAKO: Sanski Most odlučno protiv izgradnje termoelektrane Kamengrad! (VIDEO)

Opštinsko vijeće održalo je i posebnu tematsku sjednicu 4. maja ove godine na kojoj su razmatrane aktivnosti vezane za TE “Kamengrad” Sanski Most i na njoj je donesen zaključak koji glasi: “Informacija o provedenim aktivnostima vezano za TE Kamengrad Sanski Most se prima k znanju i ubuduće nikakva aktivnost u vezi ove inicijative neće biti preduzeta bez saglasnosti Općinskog vijeća i građana Sanskog Mosta”.

Ovaj zaključak i stav ponovljen je i na javnoj raspravi o prostornom planu Unsko-sanskog kantona, koja je održana u avgustu u Sanskom Mostu i na kojoj se zahtijevalo da se iz plana izbaci izgradnja termoelektrane Kamengrad.

Sjednici opštinskog vijeća i javnoj raspravi prethodila je peticija, koju je organizovalo Udruženje građana za bolji Sanski Most.  Za samo tri dana, peticiju je potpisalo više od 1400 stanovnika Sanskog Mosta i mještana područja na kojima je planirana izgradnja ovog postrojenja.  

"Peticija je imala uspjeha, to su i lokalni moćnici u Sanskom Mostu vidjeli.  Svima je poznato da je ugalj iz rudnika Kamengrada jedan od najštetnijih i da bi bio poguban za građane ne samo Sanskog Mosta,  već bi i mnoge druge općine na slivu rijeke Sane osjetile posljedice", rekao je je Ermin Karić, predsjednik Udruženja građana za bolji Sanski Most. Dodao je da bi, u slučaju bilo kakvih aktivnosti vezanih za termoelektranu, sve opet ponovili.

Redžo Kurbegović, zamjenik predsjedavajućeg Opštinskog vijeća Sanski Most ističe da je zaključak opštinskog vijeća da se ne dozvoli izgradnja termoelektrane u Sanskom Mostu čvrst i da čisto sumnja da neko mimo zakonodavne vlasti može da sprovede tu aktivnost.

"Ovdje se ipak građani pitaju", naglasio je Kurbegović.

Da vlasti u BiH moraju shvatiti da je došao kraj eri fosilnih goriva i da je vrijeme za ulaganje u obnovljive izvore energije, naglašavaju u Centru za životnu sredinu.

"Time ne samo da ćemo zaštititi našu prirodu, već prvenstveno i zdravlje stanovnika Bosne i Hercegovine, i sa druge strane poboljštati kvalitet života. Opštine i gradovi u Bosni i Hercegovini trebaju da slijede pozitivan primjer Sanskog Mosta. Ovo je jasan pokazatelj da se zajedničkom voljom vlasti i građana i građanki može doći do ostvarenja cilja", zaključila je Duška Kudra, koordinatorica programa Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

Centar za životnu sredinu zajedno sa Centrom za ekologiju i energiju iz Tuzle  provodi  kampanju „Stop prljavoj energiji – budućnost je obnovljiva“. Kampanja je nastala kao reakcija na neodgovorno i neodrživo upravljanje i planiranje energetskih sistema u Bosni i Hercegovini, koji se velikim dijelom oslanjaju na izuzetno opasan i prljav izvor energije – ugalj.