Sanski Most: Sjećanje na 17 stradalih bošnjačkih civila na lokalitetu Kriva cesta

spomenik
Na lokalitetu Kriva cesta, udaljenom nekoliko kilometara od centra Sanskog Mosta, danas je obilježena 31. godišnjica zločina koji je počinjen nad sedamnaest civila bošnjačke nacionalnosti.

 

Sedamnaest civila, pretežno članova porodice Alibegović, zarobljeno je od strane pobunjenih bosanskih srba, nekadašnjih komšija, koji su ih prvo mučili, a zatim ubili. Njihova tijela su dijelom bačena u Sanu, a dio njih je pronađen i u masovnoj grobnici na mezarju Greda. Prema mišljenju analitičara ovo je jedan od najbrutalnijih zločina zabilježenih na području Općine Sanski Most.

Porodice žrtva su ogorčene i  na činjenicu da ovakvi zločini, počinjeni nad bošnjačkim muslimanskim stanovništvom, padaju u zaborav. Mišljenja je takvog i Adem Seferović, koji je zajedno sa ocem prošao torture logora. Preživio je, ali otac nije. Zločin na Krivoj cesti, presudama Haškog tribunala, dokazan je u nekoliko sudskih procesa. Ipak, direktni izvršioci  zločina još nisu osuđeni, a pred domaćim sudovima vodi se postupak protiv nekoliko osumnjičenih.

Udruženje logoraša Sanski Most, naglašava da je, istinu o ovom i drugim zločinima potrebno neprestano ponavljati, kako se tragični događaji iz 1992. godine ne bi zaboravili i nikada više ponovili.