Sanski Most: Uzgojio više od 10 tona bundeva

Prema njegovim riječima, pojedini primjerci bundeva prave su grdosije i teži su od 30 kilograma.

Poljoprivrednik Senad Aganović iz Sanskog Mosta najveći je proizvođač bundeva na tom području, a trenutno zbraja prinose od preko 10 tona ove poljoprivredne kulture.

Ističe da je ova godina bila veoma povoljna za uzgoj i rast bundeva s obzirom na to da je tokom maja bilo dosta padavina i vlage, a da je kasnije bilo sunčano i stabilno vrijeme, koje odgovara vegetativnom razvoju ovih plodova.

Iako uzgaja više vrsta te kulture, Aganović ističe da su posebno tražene i na cijeni bijele bundeve ili budimke, koje se za jelo mogu pripremiti na više različitih načina.

"Najjednostavniji je isjeći je na veće komade i staviti u peć, a dobro pečena bundeva je tako ukusna da se malo šta može porediti s njom. Također, ništa manje ukusna nije ni pita koja se može napraviti, a to znaju sve dobre domaćice", objašnjava Aganović.

Dodaje da svoje plodove uzgaja na potpuno prirodan način, bez upotrebe pesticida ili drugih hemijskih preparata, te ih plasira na gradskoj pijaci u Sanskom Mostu, gdje ima svoj štand, ili na kućnom pragu.

Ova porodica se već generacijama tradicionalno bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a po svome pretku Hašimu, koji je u prošlosti bio poznati poljoprivrednik, često ih nazivaju Hašimovići.

Osim bundeva, na više od tri hektara plodnog zemljišta u naselju Krkojevci, proizvode i brojne druge povrtarske kulture, kao i žitarice te stočnu hranu, s obzirom na to da uzgajaju i muzna grla.

"Od poljoprivrede se može dobro živjeti, ali se moraju dobro zasukati rukavi. Na mom gazdinstvu angažovana je cijela porodica, a po potrebi zovem i sezonske radnike. Radi se o potpuno prirodnoj i organskoj proizvodnji. Kupci to znaju prepoznati, tako da nemamo problema sa plasmanom proizvoda, jer ljudi žele da jedu zdravu i provjerenu hranu",