Saobraćajni haos na cestama BiH: Gužve na magistralnim putevima i graničnim prijelazima

r

Dolazak produženog vikenda u Bosni i Hercegovini donio je haotične scene na cestama širom zemlje. Najfrekventnija prometna arterija trenutno je magistralna cesta M-17, koja ne samo da povezuje Sarajevo sa južnim dijelom zemlje, već i sa južnim dijelom Hrvatske.

Ova cesta postala je glavna ruta za brojne građane koji su odlučili provesti produženi vikend izvan svojih gradova.

Posebno zagušenje zabilježeno je na području Konjica i Jablanice, gdje su gužve bile zabilježene duž cijelog dijela magistralne ceste. Granični prijelazi Doljani i Kamensko također su postali dio saobraćajnig kolapsa, s dugim redovima vozila koja čekaju na prijelaz.

Slična situacija odvijala se i na sjeveru zemlje, gdje su se gužve intenzivno osjećale na graničnim prijelazima u blizini Velike Kladuše. Ovaj prometni kaos dodatno je pojačan obilježavanjem Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, što je rezultiralo brojnim okupljanjima i proslavama u većim gradskim centrima.

BIHAMK izdao je upozorenje vozačima, pozivajući ih na oprez i poštivanje saobraćajnih pravila.

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, dodatne mjere sigurnosti primijenjene su na cestama Federacije Bosne i Hercegovine. Zabrana prijevoza eksplozivnih materija na području Federacije trajat će do ponoći, kako bi se osigurala sigurnost tokom proslava i okupljanja širom zemlje.

 

Foto : Arhiva