SAOPŠTENJE ZA JAVNOST - REAGOVANJE NA IZJAVU MINISTRA ZA BORAČKA PITANJA OBJAVLJENU U DNEVNIKU RTV USK-a dana 24.12.2019.GOD.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST - REAGOVANJE NA IZJAVU MINISTRA ZA BORAČKA PITANJA OBJAVLJENU U DNEVNIKU RTV USK-a dana 24.12.2019.GOD.

U objavljenom prilogu dnevnika RTV USK-a od 24.12.2019.godine, a vezano za sastanak nekoliko predstavnika boračkih organizacija i to uglavnom politički podobnih vladi USK-a, moramo da demantujemo izjavu ministra za boračka pitanja u Vladi USK-a, te da mu skrenemo pažnju da zakon ne poznaje termin “temeljna boračka udruženja”, te da on sam kao i njegovi istomišljenici ne mogu odrediti koja su to “TEMELJNA” udruženja.

Ministarstvo umjesto da vodi brigu kako da pomogne bolesne i socijalno ugrožene demobilisane borce, da im uplati dugovanja po raznim osnovama(Priključak struje, vode i plati dženazu), ono vodi brigu koje će kantonalno udruženje da financira iz budžeta.

Zakon o reprezentativnim udruženjima je u formi nacrta već urađen i čeka se da prođe parlamentarnu procedure, te usvajanjem istoga na nivou Federacije BiH znaćemo koja će to udruženja biti od posebnog značaja za boračku populaciju. Radi neznanja Vlade USK-a, a i samoga ministra dužni smo ih izvjestiti da je JOB” Unija Veterana” USK-a članica “ Unije Veterana “Bosne i Hercegovine koja je registrirana u ratu 1994 godine, te da je saglasnost za njenu registraciju dalo Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine.

Najstarija smo boračka organizacija u zemlji i članica smo veterana svijeta (World weterans Federation). Izgleda da nismo za ovu Vladu reprezentativni kad nezna ni da postojimo, a o našim aktivnostima nisu dovoljno educirani ili pak ne žele da budu.

Vlada USK-a treba da vodi brigu o nezaposlenim demobilisanim borcima koji su mlađi od 57 godina, da razmišlja o iznalaženju financijskih sredstava da istima obezbijedi egzistencijalnu naknadu, a ne da vodi brigu o udruženjima koja o tome trenutno šute.

Ministre Zuliću, mi nismo od onih kako si rekao”NA PAPIRU”, mi postojimo i radimo dugi niz godina, svi dosadašnji ministri su znali gdje je naše sjedište, pa bujrum obiđite nas barem jednom u svom mandatu.

PREDSJEDNIK

Jasmin Nadarević