Heftičnjak: Sapleteni u dejtonskoj mreži

heft122

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Danas je 26 godina od parafiranja Dejtonskog sporazuma koji je ugrožen više nego ikada prije

Već 26 godina živimo u luđačkoj košulji zvanoj Dejtonski mirovni sporazum. Ta luđačka košulja je izrodila i Dodika, i Čovića, i Izetbegovića mlađeg. Izrodio je taj Dejton i državu u državi, i kantone koji se pitaju više od države, i korupciju i apsolutni zaostatak za Evropom u svim sferama života. I opet je donio puno – mir. Naime, u američkoj bazi vojnog zrakoplovstva "Wright-Patterson", koja se nalazi u gradu Dayton, je 21. novembra 1995. dogovoreno da se završi troipogodišnji rat i usaglašen je novi ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. Nedugo zatim, 14. decembra 1995. godine, u Parizu je svečano i potpisan Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini. Glavni akteri toga sporazuma predsjednici triju država – Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević – odavno su pod zemljom, ali njihovo naslijeđe je itekako živo. Ovdašnji narodi nikako da se okrenu budućnosti, nego sve ključne odluke i poruke baziraju se na lošoj prošlosti. Dejton je odavno trebao biti revidiran, jer je potpuno prevaziđen za jednu modernu demokratsku zemlju. Dakako, ima onih koji traže i korak nazad od Dejtona, ali to bi ponovo značilo da idemo u rat. Dakle, prošlo je 26 godina otkako živimo u dejtonskoj mreži, sapleteni, bez kisika i bez mogućnosti da se krećemo naprijed. Ako su Izetbegović, Tuđman i Milošević bili primorani da zaustave rat, naše generacije zaslužuju više od ratne mreže. 

 

Latić šokirao i Hadžifejzovića: Bakir je veleizdajnik koji je uništio reviziju tužbe protiv Srbije, ne smije mu se dozvoliti da pregovara; Alija je bio ucijenjen, Turci su od njega napravili mit

Opet je jedan televizijski intervju digao raju na noge ove sedmice. Kod Senada Hadžifejzovića je bio Džemaludin Latić, dugogodišnji najbliži saradnik Alije Izetbegovića, sapatnik u zatvoru. I uspio je Latić iz takta izbaciti i uspavanog Hadžifejsa, jer je šokirao javnost svojim stavovima o čovjeku kojem je nekada itekako vjerovao, njegovom sinu, te stranci koja vedri i oblači posljednjih nekoliko decenija u ovoj zemlji. – Ovo sada što se dešava je podjela BiH! Možemo preživjeti samo u zajedničkoj BiH sa postojeći granicama! Turci su od Alije napravili mit! Turci i Erdogan vole BiH! Bilo bi grehota da diramo u tu ljubav! Nedopustivo je direktno investiranje muslimanskih zemalja u BiH! Erdogan pomaže BiH ulažući u Srbiju i ostale susjede! – ističe u emisiji “Centralni dnevnik” na Face TV profesor Džemaludin Latić. – Alija je u Dejtonu potpisao RS! I Holbruk se čudio što je to uradio! Govorili smo mu da to ne radi! Sada smo pred završnim činom podjele BiH! To je katastrofa! Niko nije mogao dogovriti podjelu BiH osim Alije! Nije moguće da Bakir vodi stranku bolje od svih nas koji smo bili! Demokratizirali su stranku i evo šta su dobili! Radikali smo bili mi koji smo napuštali sjednicu da bi klanjali džumu!

Latić je optužio Bakira I. da je uništio i reviziju protiv Srbije, te da se boji za život nakon intervjua.

 

Novalić: Volio bih da građani, umjesto što štede, ulažu novac i jačaju privredu

Fadil Novalić je više lik nego premijer, a svako njegovo obraćanje poprimi jednu vrstu stand-up komedije. Tako je u posljednjom šou, federalni premijer freelancere nazvao – slobodnim satelitima. Inače, njegova Vlada nema skoro pola ministara, a već tri godine je van mandata. Nakon što su javnosti predočili šta namjeravaju učiniti sa novim izmjenama zakona o doprinosima, te da će i porezom na dohodak oporezivati nasljedstvo, Novalićeva vlada se našla na udaru opozicije ali i javnosti. Onda se federalni premijer odlučio obratiti uživo na Facebooku i samo napravio veću štetu po vlastiti PR. "Doprinose plaćamo svi mi koji smo zaposleni iz plate (PIO, zdravstvo i fond zaštite nakon gubitka posla). To ne uzima država, nego to uposlenici daju sami sebi. Tvrdnja da je premijer zavukao ruku u džepove građana nije tačna. Taj novac ne ubire nijedan budžet, to ubiru fondovi koji služe da pomognu građanima", rekao je Novalić. Kao da fondovi nisu vladini, a svi znamo – iz njih se finansiraju stranačke mašinerije i firme, a jadni građani uvijek ostanu kratkih rukava. Novalić i njegova Vlada umjesto da povećaju minimalnu platu i tako uvedu barem malo solidarnosti, oni i dalje idu na varijantu – uzmimo od sirotinje da bi bogati još bolje živjeli. 

 

Muris, otac nedavno preminule djevojčice: Kako da odem i ostavim samu Dženu?!

Ove sedmice je održana dženaza dvoipogodišnjoj djevočici Dženi koja je preminula nakon komplikacija tokom operativnog zahvata očnog kapka u privatnoj poliklinici Bejtović u Sarajevu. Ova vijest potresla je bh. javnost, a zbog cjelokupnog slučaja zatražena je i obdukcija. Želimo samo istinu kako se sve dogodilo. Šta je bilo sa našim djetetom. Neka nam kažu šta su joj uradili – ponavljali su roditelji preminule Džene Gadžun. Na ovu tragediju je reagovalo i Tužilaštvu Kantona Sarajevo, te će očito istraga otvoriti brojna pitanja. U jednom intervjuu, Dženin otac Muris je na pitanje, da li bi otišli iz BiH, odgovorio drthavim glasom kazao da ne zna. Kako ću otići. Ne znam kako bih i mogao otići iz BiH, ostaviti Dženu samu ovdje – kazao je kroz suze Muris Gadžun. Ova tragedija je sigurno otkrila brojne propuste u našem zdravstvenom sistemu, a čitav lanac privatnih klinika je ovako došao pod znak pitanja. Trebat će nam potpuni reset kako bi postojao sistem kojem građani mogu vjerovati.

 

Novinarki Al-Jazeere otet mikrofon usred javljanja tokom protesta u Zagrebu

U svijetu podjela na vakcinisane i antivaksere pretvara se u pravi rat. Antivaskerski pokreti sve češće uz podršku raznih radikalnih grupa dižu hiljade građana na noge širom svijeta. Protesti se održavaju u skoro svim većim metropolama. Tako i u susjedstvu. Više hiljada ljudi na Trgu bana Jelačića tražilo je ukidanje digitalnih covid-potvrda, koje su početkom prošlog mjeseca uvedene u sistem zdravstva i socijalne zaštite, a prije pet dana i u sve državne i javne institucije. Demonstranti su tvrdili da su građani koji nisu vakcinisani – segregirani. Tražili su ostavku premijera Andreja Plenkovića i odlazak Kriznog štaba. Tokom protesta se dogodio incident, kada je novinar RTL-a Goran Latković dobio udarac u rebra i dva šamara. I ekipi Al Jazeere je prišao jedan demonstrant i oteo mikrofon tokom javljanja. Očito je da će ovih protesta biti sve više, te da će anivakserski pokret sve više rasti, nažalost. Pojedini političari i u Bosni i Hercegovini pokušavaju da iskoriste ovu nevolju sa koronom, te se populistički okreću antivakserstvu. To je opasno jer se radi o ljudskim životima.

 

Kurz optužen za korupciju, ostaje bez poslaničkog imuniteta

Niko tako brzo nije pao kao bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz. U samo mjesec dana ovaj mlađahni evropski lider došao je skoro do političkog dna. Naime, ove sedmice je izgubio i poslanički imunitet nakon što su zastupnici jednoglasno donijeli takvu odluku kako bi omogućili nastavak istrage zbog navodne korupcije. Za ukidanje imuniteta šefu poslaničkog kluba Austrijske narodne stranke (OVP) glasala je i njegova stranka, koja smatra da je što prije nužno razjasniti optužbe. Kurz je nakon podnošenja ostavke na mjesto kancelara bio zaštićen poslaničkim imunitetom pošto je prešao u parlament. Protiv njega se vodi istraga zbog pronevjere novca, a optužen je i za davanje lažne izjave pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom, vezano za aferu Ibiza. Kurz niječe sve optužbe na svoj račun. Među ostalim, optužen je s devet saradnika za zlouporebu javnog novca za podmićivanje anketara i novinara kako bi manipulirali medijskim izvještavanjem u svoju korist. Ode Kurz u političku prošlost, izgleda. A bio je velika evropska nada. Kratak je put od vrha do dna.