Državna prvakinja u poznavanju njemačkog jezika Sara Nuhić u posjeti načelniku Arminu Halitoviću

Sara Nuhić, učenica Opće gimnazije u Bosanskoj Krupi, polovinom ovog mjeseca kao prvakinja BiH u poznavanju njemačkog jezika putuje u Njemačku na internacionalnu olimpijadu na kojoj će učešće uzeti predstavnici 70 zemalja. Tim povodom Saru je danas u svom Kabinetu ugostio načelnik Armin Halitović.

Trinaestog aprila, pod pokroviteljstvom Goethe-Instituta u Sarajevu je održano državno takmičenje iz njemačkog jezika pod nazivom “Olimpijada njemačkog jezika 2018.” Takmičenje je okupilo više od 40 učesnika, tačnije pobjednika regionalnih takmičenja iz cijele BiH uzrasta od 14 do 17 godina.

Učesnici su imali priliku pokazati svoje jezičke vještine u tri nivoa “Evropskog referentnog okvira” A2, B1 i B2. Prvo mjesto u kategoriji B1 osvojila je Sara Nuhić, učenica Opće gimnazije iz Bosanske Krupe i na taj način ostvarila plasman na „Internacionalnu olimpijadu njemačkog jezika 2018“ koja će se od 15. do 28. jula održati u njemačkom gradu Freiburgu

SARA1

„Otišla sam na državno takmičenje i nisam očekivala baš ovakav rezultat. Sretna sam što idem na olimpijadu u Njemačku, učim i pripremam se te očekujem još veći uspjeh, ali uz to i da se zabavim, upoznam ljude iz mnogo krajeva svijeta i možda steknem neke prijatelje“, kaže Sara tokom razgovara sa načelnikom.

Načelnik Halitović je talentiranoj učenici čestitao i poželio uspjeh, ukazao na to da je već mnogo postigla u svojoj zemlji i da se vodeći tim ne opterećuje kakav će plasman postići u Njemačkoj, nego da pruži najviše od sebe ali i da uživa u druženju, upoznavanju drugih kultura i običaja.

Treba napomenuti da već dug niz godina Opća gimnazija Bosanska Krupa ima izuzetnu saradnju sa Goethe-Institutom. Uz duboko poštovanje prema trudu, radu, takvu saradnju je zajedno sa učenicima započela i uspješno je vodi profesorica Edisa Ćosić, koja je uspjela motivirati učenike da se dodatno angažiraju i ostvaruju izuzetne rezultate.

(Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa)