Saradnja bh. institucija na zavidnom nivou: Kineski turisti bit će pod epidemiološkim nadzorom

Zahvaljujući odličnoj međuinstitucionalnoj i međunarodnoj saradnji, Bosna i Hercegovina spremna dočekuje moguće slučajeve koronavirusa, navodi se u saopćenjuu Ministarstva civilnih poslova BiH.

- Kineske turiste koji su se iz Hrvatske uputili prema Bosni i Hercegovini čeka koordiniran odgovor Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva zdravlja i Zavoda/Instituta za javno zdravstvo Federacije BiH i Republike Srpske, Granične policije BiH, Ministarstva inostranih poslova BiH i Komisije za sprovođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH - navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH, prenosi Avaz.ba.

Prema njihovim navodima, epidemiološke službe su na mjestima ulaska u BiH dale preporuke zaposlenima na graničnim prijelazima, hotelijerima, a posebno turistima koji dolaze iz rizičnih područja, te će ih po potrebi staviti pod epidemiološki nadzor za vrijeme boravka u BiH. 

- U ovom trenutku BiH u potpunosti postupa po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije dok sve bh. institucije pokazuju angažaman, spremnost i jedinstvo u cilju zaštite zdravlja građana BiH - navodi se u saopćenju Ministarstva.